"Co nas truje": kurczak z chowu przemysłowego

Fragment 3. odc. "Co nas truje"

Polska jest jednym z największych producentów drobiu w Unii Europejskiej, a Polacy kurczaki jedzą na potęgę. Chętnie po nie sięgamy, bo zachęcają nas swoim chudym mięsem, są tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Poza tym można je podać we wszelaki sposób. Kurczaki uwielbiają wszyscy, a najbardziej dzieci. Niestety....

Czy wiecie, co jedzą przemysłowe kurczaki? W ich paszy znajdziemy mnóstwo wzmacniaczy i konserwantów. Skoro one to jedzą, to i my, i nasze rodziny! Takie substancje dodają kurczakom jedynie masy. I o to chodzi, bo przecież im większe piersi z kurczaka, tym bardziej atrakcyjne dla konsumenta. Jakie tajemnice skrywa jeszcze drób? Z pewnością przepełniony jest hormonami, które m. in. sprawiają, że dzieci nadzwyczajnie szybko dojrzewają.

W trzecim odcinku „Co nas truje" Kasia Bosacka poszuka dowodów na to, że kurczak nas truje. Do swojego programu zaprosi lekarzy specjalistów, biologów i rodzinę, która nie wyobraża sobie życia bez pieczonej kury. Czy Kasia przekona ich do wykreślenia kurczaka ze swojego jadłospisu?

PREMIERA trzeciego odcinka "Co nas truje" w niedzielę 1 kwietnia o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 1 kwietnia, 19:25

wtorek, 3 kwietnia, 21:40

czwartek, 5 kwietnia, 17;10

sobota, 7 kwietnia, 8:35

PODZIĘKOWANIA:

Za możliwość przeprowadzenia konsultacji z pediatrą dziękujemy Klinice Krajewski w Warszawie.

Zdjęcia zostały zrealizowane w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego- Państwowym Zakładzie Higieny. Dziękujemy!

Jesteśmy wdzięczni warszawskiej Hali Mirowskiej za możliwość zrealizowania materiału.

Sobiczewski Studio dziękujemy za pomoc w realizacji rekwizytów.

Część nagrań przeprowadziliśmy w Galerii Północnej w Warszawie. Dziękujemy!

Klinice estetycznej Mea Clinic jesteśmy wdzięczni za opiekę kosmetologiczną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości