Dalekie podróże na talerzu. Przepisy!

Dalekie podróże na talerzu
Dalekie podróże na talerzu

KURCZAK W SOSIE SOJOWYM

Składniki:

500 g filetów z piersi kurczaka

100 g orzeszków ziemnych (niesolonych)

2 papryki

mała puszka kiełków soi

1 mała czerwona papryczka chili

200 g ryżu dziki & paraboiled

40 ml sosu sojowego

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru świeżego

cebulka dymka, pęczek

Przygotowanie:

Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Piersi pokrój w drobne paseczki. Paprykę przekrój na pół, pozbądź się pestek, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Czosnek i imbir obierz i drobno pokrój. Chili przekrój, pozbądź się pestek i posiekaj drobno. Na głębokiej patelni, w rondlu lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć na patelnię czosnek, chili, imbir, a po 2 minutach kurczaka. Po kolejnych 2 minutach dodaj na patelnię paprykę i sos sojowy. Po kolejnych 2 minutach dodaj orzeszki i kiełki, smaż kolejne 2-3 minuty. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem i drobno pokrojoną cebulką dymką.

INDYK Z CHILI I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

podwójna pierś z indyka

500 ml mleka kokosowego

200 g ryżu mieszanego dziki & paraboiled

kawałek świeżego imbiru lub imbir w proszku

2 ząbki czosnku

pęczek kolendry

limonka

2 papryczki chili

2 łyżki zielonej pasty curry

pieprz cayenne

Przygotowanie:

Piersi indyka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj go w misce z curry, sokiem z limonki. Cebulę przygrzej na patelni, dodaj imbir, czosnek, chili. Smaż przez chwilę. Przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć indyka, poczekaj aż mięso nabierze złotego koloru. Dodaj przysmażoną cebulę oraz mleko kokosowe. Duś około 18 min. Podawaj z dużą ilością kolendry.

MAKARON CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ

Składniki:

500 g wieprzowiny

opakowanie makaronu 200g

sos sojowy

2 ząbki czosnku

2 cm świeżego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku

1 papryczka Chili

4 łodygi selera naciowego

2 marchewki

1 papryka

cebulka dymka

łyżeczka cukru

50 g sezamu

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mięso pokrój w cienkie paseczki. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek obierz i drobno pokrój, z chilii wykrój pestki i drobno posiekaj. Marchew i selera pokrój w talarki. W woku/ głębokiej patelni/w rondlu rozgrzej olej, wrzuć czosnek i chilii oraz imbir. Smaż minutę. Wrzuć mięso, wymieszaj, smaż 2 minuty (na dużym ogniu), dodaj 2 łyżki sosu sojowego, smaż 4 minuty. Wrzuć warzywa i smaż kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj sezam i makaron, wymieszaj i podawaj natychmiast posypane cebulką dymką.

WARZYWA W TEMPURZE

Składniki:

1 brokuł

2 papryki

2 cukinie

4 marchewki

200 g ryżu dziki & paraboiled

Sos:

sos sojowy (mała butelka)

1 łyżka cukru

ocet winny

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g mąki kukurydzianej

woda 500 ml najlepiej gazowana

500 ml oleju (lub nawet więcej, do smażenia)

Przygotowanie:

Brokuł podziel na małe różyczki, cukinie pokrój w plastry (około 1 cm grubości), marchewkę obierz i przekrój wzdłuż i na połowę, papryki przekrój na pół, pozbądź się pestek, i pokrój w centymetrowe paski. Aby przygotować ciasto, wymieszaj dwa rodzaje mąki i wodę, ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W małym garnku zagrzej sos sojowy z cukrem, aby ten się rozpuścił, następnie przelej go do miseczki i dodaj ocet. We frytkownicy rozgrzej olej, wrzucaj pojedynczo warzywa, smaż krótko, aż ciasto zmieni kolor, odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości