Zupa z soczewicy według przepisu Małgosi Foremniak

"Gwiazdy od kuchni": zupa z soczewicy według przepisu Małgosi Foremniak

Małgosia Foremniak mięso je sporadycznie i jest fanką Kuchni Pięciu Przemian. Dlatego w programie "Gwiazdy od kuchni" pokazała Kasi Bosackiej przepis na sycącą zupę z soczewicy, przygotowaną właśnie zgodnie z tą chińską filozofią. Zobaczcie, jak się ją robi!

Do jej ugotowania potrzebujecie:

2 łyżek oleju kokosowego

1 białej cebuli

4 ząbków czosnku

2 marchewek

ćwiartki dyni Hokkaido

1 pietruszki

1 małego selera

200 g czerwonej soczewicy

3 szczypt tymianku

pół łyżki kolendry w ziarnach

pomidorów krojonych w puszce

natki pietruszki 1 suszonego daktyla

soli, pieprzu

soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany na patelni olej kokosowy wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski warzywa korzeniowe i pokrojoną w kostkę dynię. W osobnym naczyniu gotujemy soczewicę przyprawioną tymiankiem. Podsmażone warzywa wrzucamy do gotującej się soczewicy. W moździerzu rozdrabniamy kolendrę i dodajemy ją do garnka. Całość uzupełniamy pomidorami z puszki. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz suszony daktyl. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości