Jak nie zatruć się w barze i... w domu

Inspektorzy od żywności
Inspektorzy od żywności

Około milion Brytyjczyków rocznie zatruwa się jedzeniem. O zatrucie nie jest trudno: mięso przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze, surowe jajka mające styczność z brudnym naczyniem, nie do końca wyszorowane ręce, brudna ścierka w kuchni – to potencjalne siedliska bakterii. W tym bardzo groźnej salmonelli.

W dzisiejszym odcinku wraz z "Inspektorami od żywności" sprawdzimy miejsca serwujące jedzenie na wynos. Badania wykazały, że jeden na pięć takich barów stwarza zagrożenie zatruciem. To gorzej niż w rosyjskiej ruletce... A tymczasem w każdy weekend, zwłaszcza ten zakrapiany, żołądki imprezowiczów domagają się kebaba, pizzy, frytek lub burgera. Higiena przestaje być priorytetem. Jednak przestrzeganie jej zasad jest konieczne!

W tym odcinku "Inspektorzy od żywności" poinstruują nas, na co trzeba uważać w kuchni. Na początek kilka rad dotyczących mycia rąk: szorujcie paznokcie, pod nimi gromadzi się najwięcej bakterii! Myjcie dokładnie... obie ręce, zdejmujcie biżuterie, bakterie bardzo ją lubią. Na kolejne porady – zapraszamy przed telewizory!

PREMIERA trzeciego odcinka "Inspektorów od żywności" w środę 1 października o godz. 19:35.

Powtórki odcinka:

sobota, 4 października, 13:25

niedziela, 5 października, 8:10

poniedziałek, 6 października, 15:20

wtorek, 7 października, 10:00

podziel się:

Pozostałe wiadomości