Aktualności

Krewetki z grilla a la Halong Bay
Krewetki z grilla 

Dla 2 osób

Czas przygotowania 10 minut

Czas pieczenia 6 minut

Składniki:

8 dużych krewetek – oczyszczonych z jelit

Pięć plasterków z grubego korzenia imbiru – drobno posiekanych

2 ząbki drobno posiekanego czosnku

1 bardzo drobno posiekana szalotka

Pół pęczka mięty

Pół pęczka  kolendry

2 łyżki sosu rybnego ngoc mam

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

Pół łyżeczki curry

 

Przygotowanie:

Marynata

W miseczce wymieszaj imbir, czosnek i szalotkę tak, żeby całość miała konsystencję papki. Możesz wykorzystać do tego moździerz lub mikser.

Dodaj posiekaną miętę i kolendrę.

Dolej dwie łyżki sosu rybnego ngoc mam, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oleju, a następnie wsyp pół łyżeczki curry. Całość zamieszaj.

Grillowane krewetki

Oczyszczone krewetki dodaj do marynaty, lekko zamieszaj i odstaw na 5 minut.

Rozgrzej grill. Marynowane krewetki opiekaj po 3 minuty z każdej strony.

Na koniec polej krewetki pozostałą częścią marynaty.

Bon appetit!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Szaszłyki z kurczaka z przyprawami
Następny artykuł:

Szaszłyki z kurczaka z przyprawami

tvnpix