Lunchbox do pracy według Ani Starmach

4
4

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli

SKŁADNIKI:Pojedyncza pierś z kurczaka 3,78 zł2 czerwone cebule 0,48 zł2 łyżki brązowego cukru 0,36 złŁyżka miodu 0, 35 zł100ml czerwonego wina 1,75 złŚwieży tymianek 0,50 zł½ awokado 2, 25 złGarść rukoli 0,50 złPodpłomyki:250g mąki 0,67 zł2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł150 ml wody 0,00 złSzczypta kurkumy Kotanyi 0,35 zł1 łyżeczka czarnuszki 1,50 zł1 łyżeczka maku 0,20 złSól 0,01 złPieprz 0,02 zł

SUMA 12,92 zł

PRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki na podpłomyki dokładnie wymieszaj, dodaj lekko podgrzaną wodę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, posyp makiem, rozwałkuj i piecz na patelni bez dodatku tłuszczu, aż się lekko przyrumieni po obu stronach. W międzyczasie przygotuj konfiturę z cebuli: na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, po chwili dodaj cukier, który skarmelizuje cebulę, następnie miód, i tymianek. Po kilku minutach zalej czerwonym winem i duś około 20 minut, aż konfitura będzie gęsta i pachnąca. Kurczaka pokrój w długie plastry, obsyp je solą, pieprzem, kurkumą i tymiankiem, smaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek. Awokado obierz i pokrój w plasterki. Podpłomyki przełóż na talerz: na placku ułóż konfiturę z cebuli, plasterki awokado, kurczaka i świeżą rukolę. Jeśli bierzesz kanapki do pracy owiń je w folię lub zepnij wykałaczkami i spakuj do lunchboxu.

SKŁADNIKI:200 g tofu 6, 70 zł50 g kiełków soi 0, 74 zł1 ogórek 0, 31 zł1 marchewka 0, 27 zł½ czerwonej papryki 0, 42 zł200g makaronu ryżowego 5, 99 złGarść orzeszków ziemnych Fine Food 0, 55 zł1 limonka 1, 25 złŚwieża kolendra 0, 09 zł2 łyżki sosu sojowego 0, 62 zł2 łyżki oleju roślinnego 0, 18 złSos:2 łyżki wody 0, 00 zł1, 5 łyżki cukru 0, 02 zł2 łyżki sosu sojowego 0, 62 zł1 mała papryczka chili 0, 17 zł

SUMA 17,93 zł

PRZYGOTOWANIE:Składniki sosu umieść w małym rondlu i podgrzewaj. Gotuj wodę, aż cukier się rozpuści, następnie ostudź. Tofu pokrój w drobną kostkę, przysmaż na oleju, dodaj odrobinę sosu sojowego i poczekaj, aż tofu z wierzchu będzie chrupiące. Następnie dodaj kiełki soi, a po chwili ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i odcedź przez sitko. Marchew pokrój w kostkę, ogórka w talarki, paprykę w paseczki (możesz ułatwić sobie pracę używając robota kuchennego lub mandoliny). By przygotować dressing do syropu cukrowego dodaj sok z limonki, papryczkę chili i odrobinę sosu sojowego. W misce wymieszaj makaron z pokrojonymi warzywami i tofu. Całość zalej sosem oraz posyp świeżą kolendrą i posiekanymi podprażonymi orzeszkami. Jeżeli zabierasz sałatkę do pracy najlepiej, jeśli polejesz ją sosem tuż przed jedzeniem. Smacznego!

SKŁADNIKI:200g kuskusu 2,40 zł200g filetu z indyka 4,58 złNatka pietruszki 0,50 złŚwieża bazylia 0,36 złŚwieża mięta 0,42 zł4 łyżki octu balsamicznego 1,79 zł100g sera feta 2,29 złGarść orzechów włoskich 2,63 złŚwieży tymianek 0,26 złSos:6 łyżek oliwy extra virgin Fine Food 1,20 zł1 łyżka miodu 0,35 złSok z cytryny 0,94 złSzczypta kardamonu 0,24 złSzczypta cynamonu 0,19

SUMA 18,15 zł

PRZYGOTOWANIE:Ser feta pokrój w kostkę, zalej odrobiną oliwy z oliwek i wstaw na parę minut do piekarnika nastawionego na najwyższą temperaturę. Orzechy przypraż na patelni. Indyka pokrój w cienkie plasterki, obsyp solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i przełóż do miseczki. Całość zalej octem balsamicznym, marynuj mięso przez kilkanaście minut. Następnie przysmaż mięso na patelni grillowej z niewielką ilością tłuszczu. Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie drobno posiekaj miętę, tymianek i bazylię. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i dodaj przyprawy. Kuskus zmieszaj z ziołami, wyłóż na talerz, dodaj indyka. Całość polej sosem, posyp serem feta, podprażonymi orzechami. Jeśli jesteś miłośnikiem ostrości, do całości możesz dodać małą papryczkę chili.

4. odc. "Pyszne 25"
Ziołowy kuskus
Ziołowy kuskus
Sałatka azjatycka
Sałatka azjatycka
+14
Zobacz galerię

4. odc. "Pyszne 25"

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"