Aktualności

Lunchbox do pracy według Ani Starmach
4. odc. "Pyszne 25" 

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >>>

Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli

SKŁADNIKI:
Pojedyncza pierś z kurczaka 3,78 zł
2 czerwone cebule 0,48 zł
2 łyżki brązowego cukru 0,36 zł
Łyżka miodu 0, 35 zł
100ml czerwonego wina 1,75 zł
Świeży tymianek 0,50 zł
½ awokado 2, 25 zł
Garść rukoli 0,50 zł
Podpłomyki:
250g mąki 0,67 zł
2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł
150 ml wody 0,00 zł
Szczypta kurkumy Kotanyi 0,35 zł
1 łyżeczka czarnuszki 1,50 zł
1 łyżeczka maku 0,20 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł

SUMA 12,92 zł

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na podpłomyki dokładnie wymieszaj, dodaj lekko podgrzaną wodę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, posyp makiem, rozwałkuj i piecz na patelni bez dodatku tłuszczu, aż się lekko przyrumieni po obu stronach. W międzyczasie przygotuj konfiturę z cebuli: na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, po chwili dodaj cukier, który skarmelizuje cebulę, następnie miód, i tymianek. Po kilku minutach zalej czerwonym winem i duś około 20 minut, aż konfitura będzie gęsta i pachnąca. Kurczaka pokrój w długie plastry, obsyp je solą, pieprzem, kurkumą i tymiankiem, smaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek. Awokado obierz i pokrój w plasterki. Podpłomyki przełóż na talerz: na placku ułóż konfiturę z cebuli, plasterki awokado, kurczaka i świeżą rukolę. Jeśli bierzesz kanapki do pracy owiń je w folię lub zepnij wykałaczkami i spakuj do lunchboxu.


Sałatka azjatycka


SKŁADNIKI:
200 g tofu 6, 70 zł
50 g kiełków soi 0, 74 zł
1 ogórek 0, 31 zł
1 marchewka 0, 27 zł
½ czerwonej papryki 0, 42 zł
200g makaronu ryżowego 5, 99 zł
Garść orzeszków ziemnych Fine Food 0, 55 zł
1 limonka 1, 25 zł
Świeża kolendra 0, 09 zł
2 łyżki sosu sojowego 0, 62 zł
2 łyżki oleju roślinnego 0, 18 zł
Sos:
2 łyżki wody 0, 00 zł
1, 5 łyżki cukru 0, 02 zł
2 łyżki sosu sojowego 0, 62 zł
1 mała papryczka chili 0, 17 zł

SUMA 17,93 zł

PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu umieść w małym rondlu i podgrzewaj. Gotuj wodę, aż cukier się rozpuści, następnie ostudź. Tofu pokrój w drobną kostkę, przysmaż na oleju, dodaj odrobinę sosu sojowego i poczekaj, aż tofu z wierzchu będzie chrupiące. Następnie dodaj kiełki soi, a po chwili ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i odcedź przez sitko. Marchew pokrój w kostkę, ogórka w talarki, paprykę w paseczki (możesz ułatwić sobie pracę używając robota kuchennego lub mandoliny). By przygotować dressing do syropu cukrowego dodaj sok z limonki, papryczkę chili i odrobinę sosu sojowego. W misce wymieszaj makaron z pokrojonymi warzywami i tofu. Całość zalej sosem oraz posyp świeżą kolendrą i posiekanymi podprażonymi orzeszkami. Jeżeli zabierasz sałatkę do pracy najlepiej, jeśli polejesz ją sosem tuż przed jedzeniem. Smacznego!


Ziołowy kuskus

SKŁADNIKI:
200g kuskusu 2,40 zł
200g filetu z indyka 4,58 zł
Natka pietruszki 0,50 zł
Świeża bazylia 0,36 zł
Świeża mięta 0,42 zł
4 łyżki octu balsamicznego 1,79 zł
100g sera feta 2,29 zł
Garść orzechów włoskich 2,63 zł
Świeży tymianek 0,26 zł
Sos:
6 łyżek oliwy extra virgin Fine Food 1,20 zł
1 łyżka miodu 0,35 zł
Sok z cytryny 0,94 zł
Szczypta kardamonu 0,24 zł
Szczypta cynamonu 0,19

SUMA 18,15 zł

PRZYGOTOWANIE:
Ser feta pokrój w kostkę, zalej odrobiną oliwy z oliwek i wstaw na parę minut do piekarnika nastawionego na najwyższą temperaturę. Orzechy przypraż na patelni. Indyka pokrój w cienkie plasterki, obsyp solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i przełóż do miseczki. Całość zalej octem balsamicznym, marynuj mięso przez kilkanaście minut. Następnie przysmaż mięso na patelni grillowej z niewielką ilością tłuszczu. Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie drobno posiekaj miętę, tymianek i bazylię. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i dodaj przyprawy. Kuskus zmieszaj z ziołami, wyłóż na talerz, dodaj indyka. Całość polej sosem, posyp serem feta, podprażonymi orzechami. Jeśli jesteś miłośnikiem ostrości, do całości możesz dodać małą papryczkę chili.

4. odc. "Pyszne 25"

Ziołowy kuskus
1 z 17
Ziołowy kuskus
Ziołowy kuskus
2 z 17
Ziołowy kuskus
Sałatka azjatycka
3 z 17
Sałatka azjatycka
Sałatka azjatycka
4 z 17
Sałatka azjatycka
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
5 z 17
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
6 z 17
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
Ziołowy kuskus
7 z 17
Ziołowy kuskus
Ziołowy kuskus
8 z 17
Ziołowy kuskus
Ziołowy kuskus
9 z 17
Ziołowy kuskus
Sałatka azjatycka
10 z 17
Sałatka azjatycka
Sałatka azjatycka
11 z 17
Sałatka azjatycka
Sałatka azjatycka
12 z 17
Sałatka azjatycka
Sałatka azjatycka
13 z 17
Sałatka azjatycka
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
14 z 17
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
15 z 17
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
16 z 17
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
17 z 17
Podpłomyki z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli
Ziołowy kuskusSałatka azjatycka
+15

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Młynkowa o wysiłku budowania rodziny. "To duży błąd"
Następny artykuł:

Młynkowa o wysiłku budowania rodziny. "To duży błąd"

tvnpix