Menu dla dzieci z "Pyszne 25"

Pyszne 25
Pyszne 25

Pizza z tortilli

Składniki:2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,70 zł2 łyżki przecieru pomidorowego 0,40 złSzczypta oregano Kotanyi 0,22 zł2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł2 placki tortilli 2,44 zł4 plasterki szynki 0,80 zł70g mozarelli 1,68 zł50g żółtego sera 1,01 złSałatka:Sałata rzymska 0,95 złGarść rukoli 0,45 złPomidorki koktajlowe 1,40 zł50g kukurydzy 0,25 zł1 marchew 0,27 złGarść świeżej bazylii 0,50 złGarść świeżego tymianku 0,50 zł1 pomidor 0, 98 zł

Sól 0,01 złPieprz 0,02 zł

SUMA 12,78 zł

PRZYGOTOWANIE:Placek tortilli posyp startym, żółtym serem i przykryj drugim plackiem. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z tymiankiem, szczyptą oregano, oliwą z oliwek i przecierem pomidorowym. Sos dopraw solą i pieprzem. Posmaruj nim wierzch tortilli, ułóż na niej plastry szynki i cienkie kawałki mozarelli. Przełóż na blachę i włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na ok. 15 minut. W tym czasie podrzyj sałatę rzymską, wymieszaj z rukolą, pokrojonymi pomidorkami, kukurydzą, plasterkami marchewki i odrobiną oliwy z oliwek. Po upieczeniu na wierzchu pizzy nanieś porcję sałaty i garść świeżej bazylii.

SKŁADNIKI:200g mielonego mięsa z indyka 3,60 złNatka pietruszki 0,50 zł1 łyżka bułki tartej 0,22 zł1 żółtko 0,35 złSałata rzymska 2,70 zł1 pomidor 0,48 zł1 bułka 0,34 zł3 plastry żółtego sera 1,47 złFrytki z marchewki:4 marchewki 1,20 złŚwieży tymianek 0,50 złŁyżeczka oliwy 0,20 złDomowy keczup:100ml passaty pomidorowej Fine Food 0,60 zł1 szalotka 1,15 zł1 ząbek czosnku 0,21 zł1 łyżeczka octu 0,02 zł1 łyżeczka cukru 0,04 złSól 0,01 złPieprz 0,02 zł1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,14 zł

SUMA 13,75 zł

PRZYGOTOWANIE:Obraną ze skórki marchewkę pokrój w słupki i lekko podgotuj we wrzątku przez kilka minut, a następnie dokładnie odsącz, połóż na blachę z papierem do pieczenia i zmieszaj z odrobinę oliwy, soli, pieprzu i tymianku. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Aby przygotować domowy keczup na oliwie przysmaż szalotkę i czosnek, dodaj świeży tymianek, koncentrat, passatę, ocet i cukier. Gotuj około 10-15 minut, aż stężeje. Mięso z indyka wymieszaj z żółtkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Dopraw do smaku i uformuj 2 burgery obtaczając je w bułce tartej. Smaż je na patelni grillowej z odrobiną oliwy przez kilka minut z obu stron. Bułki przekrój i podpiecz na patelni lub w piekarniku. Na spodzie bułki ułóż sałatę, dodaj plasterki pomidora, mięso z indyka i żółty ser. Burgera możesz spiąć patyczkiem. Podawaj z marchewkowymi frytkami i domowym keczupem.

SKŁADNIKI:300g biszkoptu 9,00 zł100g mascarpone 2,10 zł100g kremu czekoladowo-orzechowego 3,20 zł2 czekolady 5,10 zł6 truskawek 0,70 zł2 łyżki kolorowych posypek 0,71 zł

SUMA 20,81 zł

PRZYGOTOWANIE:Pokruszone biszkopty wymieszaj z mascarpone i kremem czekoladowo-orzechowym. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite. Z masy ulep kulki, układaj je na talerzu zachowując odstępy, po czym schładzaj przez około 15-20 minut w zamrażarce. W międzyczasie przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zamrożone biszkoptowe kulki nabijaj na patyczki, obtaczaj w gorącej czekoladzie i kolorowych posypkach. Zamiast kulek podobnie możesz potraktować truskawki, zamaczając je w polewie. Lizaki możesz przechowywać w lodówce. Smacznego!

7. odc. "Pyszne 25"
Biszkoptowe lizaki
Biszkoptowe lizaki
Biszkoptowe lizaki
Biszkoptowe lizaki
+13
Zobacz galerię

7. odc. "Pyszne 25"

podziel się:

Pozostałe wiadomości