Aktualności

Proste przepisy Ani Starmach na ryby
  Foto: Bartosz Krupa/East News/TVN

WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >>>

ŁOSOŚ MARYNOWANY

Składniki:

300 g filetu z łososia

oliwa z oliwek

sok z cytryny

ocet balsamiczny

pieprz różowy

koperek

chleb, grzanki, pumpernikiel - do podania

 

Przygotowanie:

Rybę pokrój w jak najcieńsze plastry. Przygotuj głębokie naczynie, na jego dno nalej odrobinę: oliwy, octu, soku z cytryny, wyłóż na to 2 plastry łososia, posyp koperkiem, pieprzem, polej octem, oliwa, sokiem, i tak aż skończy ci się łosoś. Zostaw do zamarynowania na 10 minut, podawaj z chlebem lub np. z zieloną sałatą.

 


 

KOLOROWE SZASZŁYKI

Składniki:

200 g filetu z łososia

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

150 g ananasa (najlepiej świeżego)

sól, pieprz

pietruszka, oregano

 

Przygotowanie:

Łososia pokrój w kostkę. Cebulę pokrój na ćwiartki, paprykę pokrój w kostkę, tak samo potraktuj ananasa. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj przyprawy, sól, pieprz, kawałki nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, smaż na patelni grillowej około 2 minut z każdej strony.

 


 

ŁOSOŚ W PAPILOTACH

Składniki:

400 g łososia

1 por

1 cebula

2 marchewki

cytryna

szczypiorek

2 łyżki masła

2 kawałki folii aluminiowej lub papieru do pieczenia

 

Przygotowanie:

Pora, cebule i marchewkę pokrój w plasterki, na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule, potem pora, a na końcu marchewkę, duś przez 7 minut. Łososia pokrój, a porcje skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Na środku folii ułóż porcje warzyw, połóż na nich łososia, posyp go szczypiorkiem, polej odrobina oliwy, końce folii szczelnie zamknij. Piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

 


 

TATAR Z ŁOSOSIA

Składniki:

300 g łososia

pęczek szczypiorku

2 łyżki kaparów

ogórek kiszony

cebula

pieprz

sól morska

1 łyżka musztardy

oliwa  z oliwek

 

Przygotowanie:

Łososia pokrój nożem, bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek, kaparki, ogórka. Wymieszaj z jedną łyżką musztardy, oliwą z oliwek. Dopraw do smaku.


Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl
autor: pl

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
jaga513

A ja skusiłam się zrobić marynowanego łososia. Bardzo dobry!
Serdecznie polecam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      plawiaka

      próbaowałam szaszłyki i mi osobiście samokowały- niezłe tylko zamiast świeżego ananasa mozna z puszki i tu mogła Pani Ania powiedzieć cos nieco na ten temat. Po co robić sauper drogie pesto jak mozna o wiele taniej bez fatygi kupic w sklepie:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          marcel212

          carpaccio rewelacja!! Pani Aniu ktoś zapomniał o soli w przepisie...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Jesienny ogród w "Pani Gadżet"
              Następny artykuł:

              Jesienny ogród w "Pani Gadżet"

              tvnpix