Przepis z 3. odc. "Smakuj świat z Pascalem": Polędwiczki wieprzowe w kolorowym pieprzu

Smakuj świat z Pascalem
Smakuj świat z Pascalem

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

Składniki:polędwiczka wieprzowa600 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych40 g masła200 ml mleczka kokosowego100 ml porto150 ml śmietanki 36%szczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka pieprzu kajeńskiegopieprz kolorowysólnatka pietruszki

Przygotowanie:Zaczniemy od przygotowania puree. Do gotującej się, lekko posolonej wody wsyp słodkie ziemniaki. Nie przykrywaj. Po 10 minutach sprawdź, czy są już miękkie. Jeśli będą, odcedź, dodaj masło, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę pieprzu kajeńskiego (mniej jeśli wolisz mniej ostre).

Słodkie ziemniaki są bardziej miękkie niż zwykłe, więc do zrobienia puree wystarczy rózga. Wymieszaj najpierw ziemniaki z przyprawami, a potem dodawaj stopniowo mleczko kokosowe cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Polędwiczkę wieprzową pokrój na kawałki o grubości ok. 3 cm i posól z obu stron. Pieprz kolorowy rozdrobnij w moździerzu na półtwardo, wysyp na talerz i dokładnie obtocz w nim mięso. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż polędwiczkę przez około 5 minut, a następnie przełóż na talerz. Do tej samej patelni, na której smażyłeś, wlej 100ml porto a następnie podpal (flambiruj), żeby pozbyć się zawartości alkoholu, zredukuj i dodaj śmietankę, tak powstanie sos. Do sosu przełóż polędwiczki i duś do miękkości. Gotowe!

Mięso podawaj polane sosem z puree przybranym natką pietruszki. Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości