Premiery TVN Style na weekend

następna strona

Aktualności

powrót do listyPoprzednia

Przepisy Ani Starmach na ciasteczka

Wiadomości |
Zobacz wszystkie przepisy na cztery różne rodzaje ciasteczek według Ani Starmach, których przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 25 minut i nie wydasz na nie więcej niż 25 złotych!
Przepisy Ani Starmach na ciasteczka

WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >>>

CIASTECZKA W PIEGI

Składniki:

150 g masła

150 g cukru

300 g mąki

1 jajo

2 łyżeczki cukru waniliowego

pół łyżeczki sody oczyszczonej

100 g cukierków m&m

 

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w przeźroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszcz i ułóż na niej kilka kolorowych cukierków. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

 


CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Składniki:

120 g miękkiego masła

80 g drobnego cukru

1 jajo

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 tabliczka  czekolady deserowej

50 g posiekanych orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

Czekoladę pokrój na malutkie kawałki. Miękkie masło utrzyj z cukrem, używając miksera, dodaj jajko, wymieszaj, stopniowo dodawaj też mąkę, cały czas mieszaj ciasto. Na samym końcu do masy dodaj orzechy i czekoladę, wymieszaj tym razem łyżką. Z masy formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszcz łyżką (zachowaj odstępy, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną”). Piecz około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

 


KOKOSANKI

Składniki:

250 g wiórków kokosowych

60 g masła

150 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 białka

Przygotowanie:

Masło rozpuszczaj w średnim garnku na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i poczekaj aż się rozpuści, wtedy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru, a po chwili mąkę. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą. Za pomocą łyżeczki nakładaj niewielkie porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.

 


„ŚLIMAKI” Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z RODZYNKAMI

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

200 g sera białego mielonego

100 g rodzynek

4 łyżki cukru

1 jajo

 

Przygotowanie:

Ser wymieszaj z połową cukru i z rodzynkami. Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia. Ciasto z powrotem zwiń rulon, pokrój go w cienkie plasterki, układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18 minut w temperaturze 200 stopni.


Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl
tvnpix