Premiery TVN Style na weekend

następna strona

Aktualności

powrót do listyPoprzednia

Przepisy Ani Starmach na ciasteczka

Wiadomości |
Zobacz wszystkie przepisy na cztery różne rodzaje ciasteczek według Ani Starmach, których przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 25 minut i nie wydasz na nie więcej niż 25 złotych!
Przepisy Ani Starmach na ciasteczka

WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >>>

CIASTECZKA W PIEGI

Składniki:

150 g masła

150 g cukru

300 g mąki

1 jajo

2 łyżeczki cukru waniliowego

pół łyżeczki sody oczyszczonej

100 g cukierków m&m

 

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w przeźroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszcz i ułóż na niej kilka kolorowych cukierków. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

 


CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Składniki:

120 g miękkiego masła

80 g drobnego cukru

1 jajo

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 tabliczka  czekolady deserowej

50 g posiekanych orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

Czekoladę pokrój na malutkie kawałki. Miękkie masło utrzyj z cukrem, używając miksera, dodaj jajko, wymieszaj, stopniowo dodawaj też mąkę, cały czas mieszaj ciasto. Na samym końcu do masy dodaj orzechy i czekoladę, wymieszaj tym razem łyżką. Z masy formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszcz łyżką (zachowaj odstępy, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną”). Piecz około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

 


KOKOSANKI

Składniki:

250 g wiórków kokosowych

60 g masła

150 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 białka

Przygotowanie:

Masło rozpuszczaj w średnim garnku na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i poczekaj aż się rozpuści, wtedy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru, a po chwili mąkę. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą. Za pomocą łyżeczki nakładaj niewielkie porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.

 


„ŚLIMAKI” Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z RODZYNKAMI

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

200 g sera białego mielonego

100 g rodzynek

4 łyżki cukru

1 jajo

 

Przygotowanie:

Ser wymieszaj z połową cukru i z rodzynkami. Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia. Ciasto z powrotem zwiń rulon, pokrój go w cienkie plasterki, układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18 minut w temperaturze 200 stopni.


Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
nocny_marek
nocny_marek

Już parę razy robiłam Ciasteczka z czekoladą , dobrze wychodziły.Po pewnym czasie jak dodawałam jajko do masła z cukrem wszystko mi się ważyło.Masło nie jest ciepłe ale roztopione jak w przepisie.Wie może ktoś co jest przyczyną ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      julia_schwichtenberg
      julia_schwichtenberg

      Ja mam 12 lat a dzisiaj je robiłam jutro będę piekła na pewno wyjdą takie jak wyglądają i smakują

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          aidil79

          Wczoraj zrobiłam wszystkie ciasteczka zgodnie z przepisem. Do dzisiaj nie wiele zostało:))) a to oznacza, że są pyszne:))) POLECAM!!!!!!!!!!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              diana_kazimierska
              diana_kazimierska

              Zrobiłam ślimaki i kokosanki. Też dałam zdecydowanie mniej cukru, bo ogólnie prawie nic nie słodzę. Kokosanki to nawet do drugiego dnia nie wytrzymają :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  luiza20

                  moje ciastka w piegi są właśnie w piekarniku, nie wiedziałam że tak bardzo rosną i zostawiłam troszkę za mało miejsca między ciastkami więc układajcie je daleko od siebie :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      asiludek
                      asiludek

                      żałuję że nie ma zdjęć tych ciasteczek,lubię wiedzieć i widzieć co mam zamiar upichcić :) ale przepisy ciasteczek świetne,łatwe i nie wymagające poświęcenia :) można je robić razem z dziećmi.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          monikaszolc

                          Witam, ja do tych kokosanek daję mniej cukru, ponieważ, za pierwszym razem zgodnie z przepisem wyszły strasznie słodkie. Połowa niej cukru i są przepyszne :D Łatwy i tani przepis!!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Mumieska998
                              Mumieska998

                              Ja daje połowe mniej cukru do tych z lentikami ale te z czekoladą są zarąbiste !

                              :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  1
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  bike5lofbike

                                  jestem zachwycona ! @@@

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      bike5lofbike

                                      pyszne , na prawdę polecam mmmmmm

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                          tvnpix