Aktualności

Przepisy dla niespodziewanych gości z "Pyszne 25"
Krem cytrynowy z bezą włoską 

KLUSECZKI ZE SZPINAKIEM I POMIDORKAMI

Składniki:
10 pomidorków koktajlowych 2,00 zł
100 g szpinaku „baby" 5,69 zł
2 ząbki czosnku 0, 42 zł
1 łyżka masła 0, 10 zł
50 g sera z niebieską pleśnią 3,46 zł
Kluseczki:
250 g twarogu tłustego Fine Food 3,59 zł
100 g mąki 0,27 zł
1 jajko 0,35 zł
200g szpinaku 2,32 zł
2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł

SUMA 18,43 zł

PRZYGOTOWANIE:

Posiekany czosnek przysmaż na oliwie z oliwek. Dodaj umyty i pozbawiony grubych końcówek szpinak, a gdy zmniejszy swoją objętość posyp szczyptą soli. Szpinak wrzuć na sitko, odsącz z niego nadmiar wody i przełóż do miseczki. Po chwili zblenduj go, odsącz ponownie i wymieszaj z białym serem. Dodaj jajko, sól, pieprz, trochę mąki i wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie elastyczne. Następnie ulep z niego cienkie wałeczki i pokrój w małe romby. Kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Po ugotowaniu odcedź na sitku, ułóż w misce (dodaj odrobinę oliwy, by kluseczki się nie zlepiły). Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę oliwy, przysmaż kluseczki, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz szpinak „baby" przez 2 minuty. Wszystko wyłóż na talerz, a tuż przed podaniem posyp danie pokruszonym serem z niebieską pleśnią. Smacznego!


KURCZAK Z PIECZARKAMI I GROSZKIEM

Składniki:
300 g ziemniaków 0,20 zł
50 g żółtego sera 1,01 zł
Szczypta gałki muszkatołowej całej Kotanyi 0,23 zł
Podwójna pierś z kurczaka 7,56 zł
200 g pieczarek 1,05 zł
200 g zielonego groszku (może być mrożony) 2,44 zł
2 marchewki 0,54 zł
3 szalotki 3,59 zł
Łyżka brązowego cukru 0,18 zł
Łyżka miodu 0,35 zł
Świeży tymianek 0,50 zł
Świeży rozmaryn 0,46 zł
Świeży majeranek 0,38 zł
4 łyżki oliwy z oliwek 0,80 zł
2 łyżki masła 0,20 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł

SUMA: 19,52

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź i rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, połącz z masłem lub śmietaną, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i dopraw do smaku. Groszek wrzuć na wrzątek i odcedź. Podczas gotowania się ziemniaków, kurczaka pokrój w paseczki, obsyp świeżym rozmarynem oraz majerankiem i przysmaż na odrobinie oliwy. Na patelni po kurczaku, przysmaż umyte pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po kilku minutach wymieszaj je z kurczakiem i groszkiem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj puree ziemniaczanym. Wierzch dania obsyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10-15 minut. W tym czasie obierz i pokrój marchewkę, szalotkę podziel na ćwiartki i przysmaż na maśle. Dodaj brązowy cukier, świeży tymianek, miód i 3 łyżki wody. Całość duś przez 10 minut, aż warzywa się skarmelizują. Zapiekankę z kurczakiem podawaj razem z marchewką. Smacznego!


KREM CYTRYNOWY Z BEZĄ WŁOSKĄ

Składniki:
4 jaja XL Fine Food 1,40 zł
4 cytryny 3,76 zł
100g masła 2,10 zł
100g cukru 0,16 zł
100g herbatników zbożowych 1,39 zł
Beza:
2 jajka 0,70 zł
30 ml wody 0,00 zł
100g cukru 0,16 zł

SUMA 9,67 zł

PRZYGOTOWANIE:

Cytryny dokładnie umyj. Zetrzyj skórkę, oraz wyciśnij z nich sok. W małym rondelku rozbełtaj jajka, dodaj cukier, sok i skórkę z cytryn. Lekko ubijając podgrzewaj masę, dodaj połowę masła, a gdy będzie już gorąca ściągnij z ognia. Stale mieszając dodaj resztę masła. Przelej krem cytrynowy do miski i wstaw do lodówki, by zgęstniał. W małym rondelku rozpuść cukier w odrobinie wody. By przygotować bezę włoską oddziel białka od żółtek i ubijaj, stopniowo dodając syrop cukrowy. Ubijaj bezę dopóki miska całkowicie nie ostygnie. Herbatniki drobno pokrusz i przesyp do małych ceramicznych foremek (takich na tartaletki). Przykryj je kremem cytrynowym, a bezę wyłóż na wierzch, używając rękawa cukierniczego lub łyżki. Możesz również podpalić bezę ręcznym opiekaczem.

5. odc. "Pyszne 25"

Krem cytrynowy z bezą włoską
1 z 16
Krem cytrynowy z bezą włoską
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
2 z 16
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
3 z 16
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
4 z 16
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
5 z 16
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
6 z 16
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
7 z 16
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
Krem cytrynowy z bezą włoską
8 z 16
Krem cytrynowy z bezą włoską
Krem cytrynowy z bezą włoską
9 z 16
Krem cytrynowy z bezą włoską
Krem cytrynowy z bezą włoską
10 z 16
Krem cytrynowy z bezą włoską
Krem cytrynowy z bezą włoską
11 z 16
Krem cytrynowy z bezą włoską
Krem cytrynowy z bezą włoską
12 z 16
Krem cytrynowy z bezą włoską
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
13 z 16
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
14 z 16
Kurczak z pieczarkami i groszkiem
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
15 z 16
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
16 z 16
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
Kurczak z pieczarkami i groszkiemKurczak z pieczarkami i groszkiem
+14

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Korwin Piotrowska przyznała się do przeklinania!
Następny artykuł:

Korwin Piotrowska przyznała się do przeklinania!

tvnpix