Przepisy dla początkujących!

PYSZNE 25
PYSZNE 25

PRZEPISY DLA POCZĄTKUJĄCYCH

ZUPKA CHIŃSKA Z JAJKIEM I TRAWĄ CYTRYNOWĄ

Składniki:

1 litr bulionu 0,25 zł 1 szalotka 1,26 zł Świeża kolendra 0,20 zł 1 łodyga trawy cytrynowej 2,80 zł 1 bulwa kopru włoskiego 0,80 zł 5 cm świeżego imbiru 3,42 zł 1 pierś z kurczaka 4,20 zł Cebulka dymka 1,49 zł 2 ząbki czosnku 0,42 zł 2 garści szpinaku 0,20 zł Szczypta chilli mielonego 0,20 zł Appetita Garść kiełków fasoli 0,50 zł 1 jajko 0,35 zł 1 łyżka sosu sojowego 0,62 zł 1 łyżka oleju sezamowego 0,20 zł 100g makaronu ryżowego 2,99 zł 2 marchewki 0,54 zł Olej do smażenia 0,20 zł

RAZEM: 20,64 zł

Przygotowanie:

Na patelnie wlej odrobinę oliwy dodaj warzywa w następującej kolejności: szalotkę, czosnek, trawę cytrynową. Dodaj chilli, świeży imbir oraz kawałki kurczaka. Całość zalej bulionem. Dodaj do wywaru makaron ryżowy, pokrojoną marchewkę, koper włoski, szpinak i kiełki fasoli. Dopraw całość sosem sojowym i świeżą kolendrą. Do gotowej zupy dodaj jajko ugotowane na twardo i kilka kropel oleju sezamowego.

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa 7,80 zł 1 jajko 0,35 zł 3 łyżki cukru 0,28 zł 1 opakowanie ciasta francuskiego 3,39 zł 200 g pieczarek 1,05 zł 1 mała cebula 0,27 zł 1 łyżka oleju 0,20 zł 2 łyżeczki ostrej musztardy 0,40 zł 4 plastry suszonej szynki 3,50 zł 4 marchewki 1,08 zł 2 łyżki masła 0,20 zł Garść rodzynek 0,10 zł 1 łyżka oliwy z oliwek 0,20 zł Natka pietruszki 0,50 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł

RAZEM: 19,35 zł

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni przysmaż cebulę, zmielone pieczarki. Polędwiczkę wieprzową dopraw solą i pieprzem, obsmaż przez kilka minut na patelni. Na cieście francuskim połóż plasterki szynki, warstwę pieczarek i polędwiczkę posmarowaną ostrą musztardą. Zawiń ciasto, lekko je ponacinaj i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Polędwiczkę włóż na 25 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Na patelni roztop cukier, dodaj odrobinę masła i karmelizuj marchewki z rodzynkami. Polędwiczkę podawaj w plasterkach z marchewkami.

WAFLE PRZEKŁADANE MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

Składniki:

7 okrągłych wafli 7,80 zł 200 g czekolady deserowej 3,35 zł Fine Life 200 g powideł śliwkowych 0,28 zł 200 g orzeszków ziemnych niesolonych 3,39 zł 200 g świeżych malin 1,05 zł 50 g masła 0,27 zł 50 ml śmietanki kremówki 0,20 zł Świeża mięta 0,40 zł Łyżka wiórków kokosowych 3,50 zł

RAZEM: 16,55 zł

Przygotowanie:

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj do niej masło i śmietankę kremówkę. W osobnym rondlu wlej powidła, dodaj kilka kostek czekolady. Orzechy zmiksuj, by powstało masło orzechowe. Przekładaj andruty smarując je przemiennie słodkimi warstwami. Ostatnią warstwę posmaruj masą czekoladową, świeżymi malinami i obsyp wiórkami kokosowymi. Smacznego !

podziel się:

Pozostałe wiadomości