Aktualności

Przepisy na czekoladę według Ani Starmach
  Foto: Agnieszka K. Jurek / East News

MUS CZEKOLADOWY


Składniki:


200 g gorzkiej czekolady
6 jaj
60 g masła
60 g cukru pudru

Przygotowanie:


Oddziel biała od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

 




GORĄCA CZEKOLADA Z WANILIĄ

Składniki:


200 g gorzkiej czekolady
200 ml mleka 3,2%
300 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii


Przygotowanie:


Czekoladę połam na małe kawałki. Ubij 100 ml śmietanki. W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i dwoma łyżkami cukru. Po chwili wyciągnij wanilię, wrzuć czekoladę, dodaj 200 ml  śmietanki. Gotuj na małym ogniu aż uzyskasz gęsty napój o jednolitej konsystencji. Przelej czekoladę do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną.

 


PISZINGER MOJEJ MAMY

Składniki:


1,5 kostki masła
25 dag cukru
4 żółtka
10 dag gorzkiego kakao
10 andrutów
2 łyżki koniaku
wiórki kokosowe

Przygotowanie:


Cukier wsyp do rondelka, dodaj odrobinę wody, zagotuj, stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści. Następnie ściągnij garnek z ognia i pojedynczo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku. Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą… Wierzch posyp wiórkami kokosowymi! Mniam!

 


CZEKOLADOWE BROWNIE

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
pół szklanki wody
75 g orzechów włoskich rozdrobnionych


Przygotowanie:

Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl
autor: pl

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
joanna_z
joanna_z

Gorąca czekolada... Istne niebo w gębie ;-). Na zimowe wieczory, wigilie, i spotkania jest super :-) Polecam :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      jaga513

      GORĄCA CZEKOLADA Z WANILIĄ najlepsze na zimowe wieczory. Polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          magdaem27

          Ogładałam ten odcinek w TV i mam jedną uwagę, chodzi o przepis na: piszingier mojej mamy
          Na liście składników jest podane 4 jajka, tymczasem Pani Ania używa 3 żółtek, w przepisie jedno lub dwa żółtka robią różnicę. Widzę, że powyżej również jest ten sam błąd, dodatkowo w informacji jak przygotować piszingera napisane jest... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Jakiej potrawy kuchni polskiej jeszcze nigdy nie jadł Moran?
              Następny artykuł:

              Jakiej potrawy kuchni polskiej jeszcze nigdy nie jadł Moran?

              tvnpix