Aktualności

Przepisy na faszerowane pyszności
 

JAJKA FASZEROWANE

Składniki:
8 jajek
natka pietruszki
natka koperku
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
bułka tarta
masło
1 czerwona papryka

Przygotowanie:


Jajka ugotuj na twardo, przekrój ostrym nożem na połowę, za pomocą łyżeczki wyjmij ugotowane jajka ze skorupek, rozdrobnij je widelcem. Orzechy upraż na patelni, drobno pokrój, dodaj do jajek. Zioła posiekaj, dodaj do jajek. Paprykę drobno pokrój, dodaj do jajek. Farszem napełnij połówki skorupek, obtocz farsz bułką tartą, smaż na odrobinie masła.

 



CUKINIA FASZEROWANA

Składniki:
4 cukinie
200 g sera feta
100 g suszonych pomidorów
świeży tymianek
garść czarnych oliwek

Przygotowanie:


Potrzebna ci będzie mała łyżeczka do robienia „kulek” np. z melona. Za jej pomocą wydrąż środek każdej cukinii (odkrój końce, a potem dobieraj się do niej z jednej i drugiej strony). Fetę przełóż do miski, rozdrobnij widelcem. Pomidory, oliwki i tymianek drobno pokrój, dodaj do fety, wymieszaj. Tak przygotowany farsz przekładaj do wydrążonych cukinii. Krój je na 1,5 cm plastry. Przysmażaj je z obu stron na patelni z odrobina oliwy

 



POMIDORY PO PROWANSALSKU

Składniki:


8 dojrzałych pomidorów
200 g bułki tartej
świeze zioła: rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia
8 ząbków czosnku
só, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:


Od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek, przełóż je do miski. Do miski wrzuć też bułkę tartą, posiekane zioła, czosnek drobno posiekany, sól, pieprz, oliwę z oliwek, wszystko wymieszaj i tak przygotowany farsz przełóż do pomidorów. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

 



FASZEROWANE PIECZARKI

Składniki:


12 dużych pieczarek
100 g sera żółtego
50 g sera z niebieską pleśnią
natka pietruszki
garść pestek dyni
sól, pieprz

Przygotowanie:


Pieczarki umyj, obierz, jeśli potrzeba, odkrój nóżki, wydrąż środki. „Resztki” pieczarek drobno pokrój i wrzuć do miski. Żółty ser pokrój w kostkę, niebieski pokrój, natkę posiekaj, wszystko wrzuć do miski. Farsz wymieszaj i nakładaj do kapeluszy, posyp pestkami dyni, zapiekaj 15 min. w temperaturze 190 stopni.

WIĘCEJ PRZEPISÓW ANI STARMACH >>>


Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pieczarki są bardzo dobre. Cukinie faszerowałam i zapiekłam i też była pyszna. Bez obsmażania. Polecam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      cukinia wyszła mi chyba nie tak bo ani ser sie nie trzymał kupy ani mieso mielone

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          W przepisie nie ma mięsa mielonego :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              guśka

              zrobiłam i pieczarki i jajka - podałam na ciepło i wszystkim bardzo smakowało, rozdałam przepisy, ale nie zdradziłam skąd mam ;)
              pieczarki mogą wyjść wodniste bo podczas pieczenia puszczają wodę, wtedy trzeba włączyć termoobieg, żeby podsuszył i wg mnie czas pieczenia dłuższy niż podany w przepisie 20-30 min (ja nie lubię pół... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  maćka87

                  Wczoraj robiłam faszerowane pieczarki wyszły naprawdę dobre, wszyscy sie zajadali i po chwili wszystkie zniknęły z talerza :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      marzenkaw22

                      Ja robiłam pieczarki i cukinie. wszystkim smakowało:), mi osobiście cukinia śrenia ale chwalona. pieczarki super, moja podpowiedź, pieczarki muszą być świeże wtedy nie tak puszczą wodę i nie będą wodniste, i skropić sokiem z cytryny to nie pociemnieją, w samku były super

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          maćka87

                          Czy ktoś jeszcze próbował robić te faszerowane jajka i pieczarki??? chętnie bym zrobiła szczególnie jaja, ale czekam jeszcze na wasze opinie....

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              plawiaka

                              Pieczarki faszerowane wyszly wodniste i niezbyt smokowały-nie polecam.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  tornax

                                  komentarz ukryty - pokaż

                                  pieczarki faszerowane wyszły super..polecam. Szybko i dobre.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        1
                                      • zgłoś naruszenie
                                      guśka

                                      czy te jajka nadają się do podania na stół na zimno? i to samo pytanie o pieczarkach? czy też lepiej na ciepło serwować? Szykuje mi się imprezka i chciałabym je przygotować wcześniej i podać na zimno

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          sylwia_sachnik
                                          sylwia_sachnik

                                          Właśnie zjadłam faszerowane jajka, przepyszne :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                              Ania Wendzikowska na poligonie i z gwiazdami!
                                              Następny artykuł:

                                              Ania Wendzikowska na poligonie i z gwiazdami!

                                              tvnpix