Przepisy na grill ze "Stylowego magazynu"

Stylowy magazyn
Stylowy magazyn

Grillowane buraki z sosem jogurtowym

- 4 buraki- 1 gęsty jogurt naturalny (typu greckiego)- sok z cytryny- skórka z cytryny- świeża mięta

Przygotowanie dresingu:Do jogurtu dodajemy szczyptę startej skórki z cytryny i odrobinę soku z cytryny – taką łyżkę. Następnie drobno kroimy świeżą mięte i dodajemy do jogurtu i wszystko razem mieszamy.

Przygotowanie buraków:Buraków nie obieramy ze skórki (zostawiamy ją, żeby były bardziej soczyste) i zawijamy folią. Układamy na grilla i grillujemy około godziny. Po ściągnięciu buraków z grilla, rozwijamy je i kroimy na ćwiartki i polewamy dresingiem.

Marynowane skrzydełka z indyka

Na skrzydełka:½ kg skrzydełek z indyka

Na marynatę:- 2 limonki- 2 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki miodu- 2 ząbki czosnku- 4 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie marynaty:Wyciskamy czosnek, do tego dolewamy sok z około jednej limonki, szczyptę otartej skórki z limonki, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego i 4 łyżki oleju sezamowego. Następnie mieszamy wszystkie składniki.

Przygotowanie skrzydełek:Skrzydełka polewamy marynatą i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie zamarynowane skrzydełka kładziemy na grilla. Czas grillowania zależy od grubości skrzydełek, mniej więcej wynosi około 40-50 minut.

Stylowy magazyn
Stylowy magazyn

Grillowany pstrąg

- 2 pstrągi- 1 łyżeczka zmielonego kuminu- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej- szczypta skórki z cytryny- 1/2 łyżeczki zgniecionej kolendry- kilka gałązek świeżej natki- kilka gałązek mięty- szczypta soli- około łyżka oliwy

Przygotowanie marynaty:Do naczynia dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżkę zmielonego kuminu, łyżeczkę mielonej ostrej papryki, szczyptę skórki z cytryny, 1,2 łyżeczki zgniecionej kolendry, kilka gałązek mięty i natki, które są drobno zsiekane, szczypta soli i około łyżki oliwy. Następnie mieszamy wszystkie składniki.

Przygotowanie pstrąga:Pstrąga nacinamy w kilku miejscach, po to żeby marynata dotarła do mięsa i dobrze go zaromatyzowała. Do każdego z otworów wlewamy trochę marynaty. Marynatę zamieszczamy też w środku ryby. Tak przygotowane pstrągi zawijamy folią, żeby się nie rozpadły. Grillujemy około 20-25 minut. Po tym czadie ściągamy pstrągi z grilla, rozwijamy je z folii i polewamy pozostałą marynatą.

Grillowane szparagi

- pęczek zielonych szparagów- szczypta skórki z cytryny- szczypta soli- 2 łyżki oliwy

Szparagi polewamy oliwą, dodajemy szczyptę soli i skórki cytrynowej, delikatnie mieszamy i układamy na grillu. Grillujemy je 5-10 minut, w zależności od grubości szparagów.

Stylowy magazyn
Stylowy magazyn
podziel się:

Pozostałe wiadomości