Aktualności

Przepisy na kolację przy świecach z "Pyszne 25"
Pyszne 25 

OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >>>


Ceviche z łososia z awokado i pomidorkami

Składniki:

150 g łososia bez skóry 11,00 zł
1 awokado 2, 49 zł
1 ogórek 0, 31 zł
1 łyżeczka czarnego sezamu 0, 09 zł
70 g twardego żółtego sera 0, 90 zł

Koktajl:
1 awokado 2,49 zł
Szklanka wody gazowanej 0,47 zł
Sok z cytryny 0,94

Dressing:
1 cytryna 0,94 zł
1 limonka 1,25 zł
1 papryczka chili 0,20 zł
6 pomidorków koktajlowych 1,20 zł
4 łyżki oliwy extra virgin Fine Food 0,82 zł
Świeża kolendra 0,09 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł

SUMA 23,22 zł

Przygotowanie:

Wyfiletowanego łososia pokrój w dość dużą kostkę i przełóż do misy. Następnie przygotuj dressing: do naczynia wyciśnij sok z cytryny i sok z limonki, dodaj papryczkę chili oraz dużą ilość świeżej kolendry – składniki dokładnie wymieszaj i zalej nimi rybę. Odstaw na około 10 minut.

Podczas, gdy łosoś się marynuje przygotuj „jadalne foremki". Z papieru do pieczenia wytnij niewielkie okręgi i wyłóż na rozgrzanej patelni. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i wysyp na papier. Gdy ser się roztopi, ściągnij papier z patelni i przełóż na odwróconą szklankę. Kiedy ser wystygnie i stwardnieje oraz przyjmie formę szklanki, delikatnie oderwij papier do pieczenia. Następnie zdejmij foremki ze szklanek. Do wcześniej przygotowanego łososia dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, pomidory, awokado oraz oliwę z oliwek, sól i pieprz. Sałatkę odstaw na kilka minut i przygotuj koktajl. Zblenduj awokado z dodatkiem gazowanej wody i soku z cytryny. Do serowych foremek wyłóż sałatkę z łososia. Danie posyp czarnym sezamem. Smacznego!


Tarty ze szparagami i boczkiem

Składniki:

4 arkusze ciasta filo 0,31 zł
8 zielonych szparagów 7,00zł
4 plasterki boczku 0,88 zł
3 plastry szynki 0,20 zł
100g śmietany 0,50 zł
2 jajka 0,70 zł
100g koziego sera 6,29 zł
1 mała cukinia 0,42 zł
Kilka kwiatów cukinii 5,25 zł
1 ogórek 0,31 zł
Sok z cytryny 0,94 zł
2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł
Łyżka orzeszków piniowych 1,20 zł
2 łyżki masła 0,20 zł
Łyżeczka rozmarynu Kotanyi 0,22 zł

SUMA 24,62

Przygotowanie:

W małym rondlu roztop masło. Arkusz ciasta filo podziel na mniejsze kwadraty i sklejaj kolejne warstwy, smarując roztopionym masłem. Następnie odkrój nadmiar ciasta (rogi) i przełóż do małych foremek na tarty. Boczek pokrój na mniejsze paseczki i przysmaż na rozgrzanej patelni. Następnie przełóż na ciasto filo i dodaj suszoną szynkę. Szparagi z odciętymi końcami (3 zostaw do sałatki) wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez kilka minut.

W tym czasie przygotuj masę jajeczną: do rozbełtanych jajek dodaj śmietanę, odrobinę soli oraz pieprzu i rozmaryn. Ugotowane szparagi wyciągnij z wody, pokrój i wyłóż do tart. Na wierzch pokrusz kozi ser, zalej masą jajeczną i przykryj jadalnymi kwiatami cukinii. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Aby przygotować sałatkę obieraczką „potraktuj" surowe szparagi, ogórki i cukinię. Wszystko wymieszaj i dodaj pokrojone kwiaty cukinii. Powstałe warzywne tagiatelle wymieszaj z oliwą z oliwek, odrobiną soku z cytryny i lekko podprażonymi orzeszkami pinii.


Serniki w kieliszkach z wiśniami

Składniki:

200 g białego mielonego sera 2,00 zł
200 ml śmietanki kremówki 2,29 zł
3 łyżki drobnego cukru 0,28 zł
1 łyżka cukru waniliowego 0, 2 zł

Sos wiśniowy:

2 łyżki cukru 0,40 zł
200g wiśni drylowanych 3,46 zł
1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,23 zł
50ml czerwonego wina 0,84 zł
Szczypta cynamonu 0,19 zł
6 herbatników kakaowych 0,89 zł
6 małych bezików 0,55 zł
1 banan 0,36 zł
1 łyżka masła 0,10 zł

SUMA 12, 31 zł

Przygotowanie:

Drobny cukier skarmelizuj na rozgrzanej patelni, następnie dodaj masło. Gdy składniki się połączą dodaj pokrojonego w plasterki banana. Plasterki przewracaj i trzymaj na patelni przez kilka minut. Następnie ściągnij, przełóż na talerz i ostudź.

By przygotować kisiel, wydrylowane wcześniej wiśnie podgrzej w rondlu, zalej kieliszkiem czerwonego wina, dodaj szczyptę lub korę cynamonu i odrobinę cukru. Część soku odlej do miseczki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dodaj ponownie do garnka z wiśniami, zamieszaj i zagotuj. Wiśnie przełóż do miski, by wystygły.

By przygotować sernik ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej odrobinę cukru z wanilią i delikatnie wymieszaj z białym, mielonym serem. Na dnie kieliszków pokrusz czekoladowe herbatniki, dodaj karmelizowane banany, pokruszone beziki, kisiel wiśniowy i masę serową. Całość polej sosem wiśniowym pokrusz bezą.

3. odcinek "Pyszne 25"

Tarty ze szparagami i boczkiem
1 z 22
Tarty ze szparagami i boczkiem
Tarty ze szparagami i boczkiem
2 z 22
Tarty ze szparagami i boczkiem
Tarty ze szparagami i boczkiem
3 z 22
Tarty ze szparagami i boczkiem
Tarty ze szparagami i boczkiem
4 z 22
Tarty ze szparagami i boczkiem
Tarty ze szparagami i boczkiem
5 z 22
Tarty ze szparagami i boczkiem
Tarty ze szparagami i boczkiem
6 z 22
Tarty ze szparagami i boczkiem
Tarty ze szparagami i boczkiem
7 z 22
Tarty ze szparagami i boczkiem
Tarty ze szparagami i boczkiem
8 z 22
Tarty ze szparagami i boczkiem
Serniki w kieliszkach z wiśniami
9 z 22
Serniki w kieliszkach z wiśniami
Serniki w kieliszkach z wiśniami
10 z 22
Serniki w kieliszkach z wiśniami
Serniki w kieliszkach z wiśniami
11 z 22
Serniki w kieliszkach z wiśniami
Serniki w kieliszkach z wiśniami
12 z 22
Serniki w kieliszkach z wiśniami
Serniki w kieliszkach z wiśniami
13 z 22
Serniki w kieliszkach z wiśniami
Serniki w kieliszkach z wiśniami
14 z 22
Serniki w kieliszkach z wiśniami
Serniki w kieliszkach z wiśniami
15 z 22
Serniki w kieliszkach z wiśniami
Ceviche z łososia
16 z 22
Ceviche z łososia
Ceviche z łososia i koktajl z awokado
17 z 22
Ceviche z łososia i koktajl z awokado
Koktajl z awokado
18 z 22
Koktajl z awokado
Ceviche z łososia i koktajl z awokado
19 z 22
Ceviche z łososia i koktajl z awokado
Ceviche z łososia i koktajl z awokado
20 z 22
Ceviche z łososia i koktajl z awokado
Koktajl z awokado
21 z 22
Koktajl z awokado
Koktajl z awokado
22 z 22
Koktajl z awokado
Tarty ze szparagami i boczkiemTarty ze szparagami i boczkiem
+20

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Pies bohaterem konkursu "Stylowego magazynu"
Następny artykuł:

Pies bohaterem konkursu "Stylowego magazynu"

tvnpix