Aktualności

Przepisy na owoce sezonowe
 

JABŁKA POD KRUSZONKĄ

Składniki:
1 kg jabłek
100 g masła
140 g mąki
90 g cukru pudru
łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:


Kruszonka:  Masło wymieszaj z cukrem i mąką, aż uzyskasz konsystencje grubego, mokrego piasku. Jabłka obierz, i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym, posyp cynamonem. Wierzch jabłek  równomiernie pokryj kruszonką.
Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.


CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 łyżki brązowego cukru
20 śliwek
1 rozbełtane jajo

Przygotowanie:


Ciasto pokrój na kwadraty i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Śliwki przekrój na połówki, wyciągnij pestki, układaj skórkami do dołu na cieście, posyp cukrem, wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni.




CLAFOUTIS - OWOCE W CIEŚCIE

Składniki:


500 świeżych moreli

100g cukru pudru
125 g mąki
3 jajka
300 ml mleka
cukier waniliowy z wanilią

Przygotowanie:

Morele posyp połową cukru. Odstaw. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszaj, wlej mleko, wymieszaj. Do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsyp owoce, zalej ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

 


PLACUSZKI Z BANANAMI

Składniki:
300 g mąki
150 g mleka
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 banany
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:


Mąkę, mleko, jaja, cukier, proszek, wymieszaj mikserem, dodaj rozdrobnione widelcem banany, z masy smaż palcuszki na odrobinie oleju. Podawaj z roztopiona czekolada i wiórkami kokosowymi.


Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl

Komentarze (14)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W składnikach na placuszki z bananami nie ma wypisanego cukru (50g brązowego), a w przepisie jest, że trzeba dodać.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wszyskie są pyszne.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jeśli śliwki są kwaśne ciasteczka nie są zbyt smaczne pomimo dodania cukru. ja nie sprawdziłam i mam problem. Myślę, że z innymi owocami tez będą smaczne.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              CLAFOUTIS - ze śliwkami nie wyszło!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  CLAFOUTIS - OWOCE W CIEŚCIE , co robię z jajkami? Są w składnikach, ale nie wiem kiedy i jak dodać je do ciasta???? :-(

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Czytaj uważnie: "Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszaj, wlej mleko, wymieszaj".

                      : )

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          marlena_muszycka
                          marlena_muszycka

                          Ciasto francuskie ze śliwkami - niebo w gębie! :) Clafoutis - również pyszne, aczkolwiek w moim piekarniku musi się piec troszkę dłużej - ok. 30-35 min. Wypróbowałam clafoutis z nektarynkami i borówką amerykańską oraz z winogrono, borówką i bananem, jedno i drugie pyszne, zachwyciło również mojego męża, który nie przepada za słodyczami...... rozwiń

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              donata_helwich
                              donata_helwich

                              Placuszkami z bananami mój chłopak był zachwycony.. robiłam także jabłka pod kruszonką... dziś zabieram się za ciasto francuskie ze śliwkami :) Nie wiem kto pisze przepisy do programu, ale często bywają niezgodne, albo nie dość dokładne.. Np, w przepisie ciasta francuskiego ze śliwkami jest podane jajko, a w przygotowywaniu, nic o nim... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Witaj
                                  jajko roztrzep i posmaruj nim wystające ciasto

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      RachatłukumWpudrze

                                      Placuszki bananowe okazały się pyszną opcją na drugie śniadanie dla mnie i siostrzeńców, ale strzeżcie się (!) pułapki na mamuta, bo są tak smakowite, że chciałoby się wylewać więcej ciasta na patelnię tworząc placuszki-grubaski, ALE NIE(!) - trzeba się powstrzymać i robić cieńsze, aby miały szansę się podsmażyć w środku... rozwiń

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          malamina

                                          Ja zrobiłam kruszonkę, ale po 15 minutach nie wyszła taka idealna, więc zależy od piekarnika. Trzeba ją dłużej przytrzymać, jak nie wygląda ok. W smaku dobre, tylko mega słodkie.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              hania328

                                              Jabłka pod kruszonką zagościły w moim domu na stałe:).....Prosto,szybko,tanio i ,co najważniejsze-SMACZNIE!!!!!!

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  maćka87

                                                  Placuszki z bananami super, tylko muszą być bardzo dojrzałe banany, ogólnie polecam :)))

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      lalka1975

                                                      CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI pychota ale ja zamiast cukru dalam miod i zamiast swiezych sliwek wedzone....polecam rewelacja

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                          Daj się uwieść TVN Style na święta
                                                          Następny artykuł:

                                                          Daj się uwieść TVN Style na święta

                                                          tvnpix