Bosacka na wojnie przeciwko nieuczciwym producentom!

następna strona

Aktualności

powrót do listyPoprzednia

Przepisy na pasztet, schab i makowiec

Wiadomości |
Przepisy na pasztet, schab i makowiec
Ania Starmach i schab ze śliwkami i morelami

PASZTET ZE ŚLIWKAMI


Składniki:

600 g łopatki wieprzowej
600 g łopatki wołowej
300 g boczku
5 kurzych wątróbek
½ selera
1 cebula
2 jajka
1 pietruszka
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka cząombru
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kolendry
2 łyżeczki majeranku
1 bułka
sól
pieprz
2 garści suszonych śliwek
600ml wody
+ masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Pasztet ze śliwkami
Pasztet ze śliwkami

Przygotowanie:

Mięso (z wyjątkiem wątróbek) umyj, pokrój w kostkę i włóż do dużego garnka. Warzywa umyj, obierz, pokrój w dużą kostkę i dodaj do mięsa. Do garnka wlej wodę. Wszystkie przyprawy umieść w moździerzu i ugnieć dokładnie, dodaj do mięsa. Zawartość garnka gotuj przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru kurze wątróbki, gotuj przez 3 minuty. Ściągnij garnek z ognia, w wywarze zamocz przekrojone bułki. Mięso, warzywa i bułki zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Formę (szeroką keksówkę) wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Zmielone mięso wymieszaj z jajkami, dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie (najlepiej rękoma). Na dno foremki wyłóż 1/3 masy, pokryj ją połową posiekanych suszonych śliwek, przykryj 1/3 masy, posyp śliwkami, przykryj farszem mięsnym, posyp bułką tartą i włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 60-70 minut. Nie wyciągaj z formy i nie krój dopóki pasztet nie wystygnie.


 


SCHAB ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI


Składniki:

kawałek schabu bez kości około 1 kg
10 śliwek
10 moreli
2 marchewki
4 szalotki
majeranek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
sól
pieprz

Schab ze śliwkami i morelami Ani Starmach
Schab ze śliwkami i morelami Ani Starmach
Przygotowanie:

Schab natnij po środku ostrym nożem, przekręć go, aby powiększyć otwór. Wkładaj do niego naprzemiennie i pojedynczo śliwki i i morele. Czosnek drobno posiekaj natrzyj nim schab, posyp go też majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab obsmaż krótko z każdej strony na patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, a wierzch schabu polej miodem. Zapiekaj jeszcze około 15 minut.

 


MAKOWIEC

Składniki (na 2 lub 3 ciasta):

Zaczyn:
½ łyżki mąki
½  łyżki cukru
50 g świeżych drożdży

Ciasto:
500 g przesianej mąki
1 żółtko
1 jajko
50 g cukru
150ml mleka
50 g roztopionego masła
1 łyżka oliwy z oliwek

Masa makowa:
250 g maku
500 ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
40 g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
2 łyżki róży ucieranej
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
garść skórki pomarańczowej
1 białko
migdały

Makowiec
Makowiec

Przygotowanie:


Masa makowa: Mak gotuj w mleku około 30 minut. Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier drobny trzcinowy i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu. Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz  z ubitym białkiem.
Zaczyn: Wymieszaj drożdże z cukrem i mąką, odstaw na 15 minut lub aż podwoi swą objętość. W międzyczasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę. W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto nie powinno być „za twarde”, więc uważaj, dodając mąkę - może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g. Gdy ciasto będzie już wyrobione i będzie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość, potrwa to 30-40 minut.
Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy  z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do foremki (keksówka) i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni przykryj je folią aluminiową.

Galeria foto (6)

3. odcinek "Pysznej Wielkanocy"

  • Ania Starmach i schab ze śliwkami i morelami
    Ania Starmach i schab ze śliwkami i morelami (1 z 6)
  • Schab ze śliwkami i morelami Ani Starmach
    Schab ze śliwkami i morelami Ani Starmach (2 z 6)
  • Pasztet ze śliwkami
    Pasztet ze śliwkami (3 z 6)
  • Ania Starmach i pasztet ze śliwkami
    Ania Starmach i pasztet ze śliwkami (4 z 6)
  • Makowiec
    Makowiec (5 z 6)
  • Ania Starmach i makowiec
    Ania Starmach i makowiec (6 z 6)


Więcej przepisów i inspiracji kulinarnych znajdziesz w serwisie kulinarni.pl

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
blondyna6666

Aniu, widziałam Cię kiedyś w Gdyni w Klifie, na promocji książki.
Jesteś piękna i zdolna a Twoje przepisy uwielbiam bo są proste i smaczne!
Pozdrawiam serdecznie,
Magda

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Martnikaa

      zrobiłam schab i muszę powiedzieć że wyszedł przepyszny. Schab zostawiałam na 1 dzień w lodówce aby przesiąkł zapachem majeranku i czosnku . pycha

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          tvnpix