Aktualności

Przepisy na piknik
Tort chlebowy 

Rustykalny tort chlebowy

1 okrągły chleb pszenno-żytni
400 g wołowiny z udźca
3 szalotki
3 ząbki czosnku
2 goździki
1 łyżeczka ziaren kolendry
1,5 szklanki słodkiego wina czerwonego
szklanka wody
kilka liści laurowych
4 upieczone czerwone papryki
3 duże dojrzałe awokado
2 cytryny
pół pęczka kolendry
puszka białej fasoli
3 łyżeczki ostrej musztardy
4 łyżki oliwy
opakowanie kiełków lucerny
sałata rzymska
sól i pieprz

Szalotki i czosnek obierz. Wrzuć do szybkowaru razem z wołowiną, goździkami, liściem laurowym, sola, pieprzem, nasionami kolendry i cynamonem. Zalej winem i wodą, posól i mocno popieprz. Wstaw szybkowar i gotuj 40 minut. Jeśli nie masz szybkowaru gotuj mięso pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Następnie wyjmij mięso z sosu, ostudź i pokrój na plasterki.
Paprykę w całości upiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, następnie usuń z niej gniazda nasienne, obierz ją ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Obierz awokado, wyjmij miąższ i utrzyj z solą, 1 ząbkiem czosnku, sokiem z połowy cytryny i drobno posiekaną kolendrą.
Fasolę razem z zalewą wrzuć do blendera, dodaj 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku i musztardę. Zmiksuj na pastę.
Chleb pokrój w poprzek jak biszkopt tworząc kilka „blatów" .
Dolny blat chlebowy posmaruj pastą z awokado, posyp kiełkami i ułóż kolejny blat na którym połóż upieczoną paprykę i liście sałaty. Kolejny blat posmaruj fasolową pastą i ułóż porwane drobno kawałki mięsa i liście sałaty. Powtarzaj kolejne warstwy, na koniec zakryj tort chlebową „czapką". Zawiń ściśle folią spożywczą i schowaj do lodówki. Powinien się chłodzić około godziny. Na pikniku pokój jak tort.

Focaccia i marynowane oliwki

Focaccia:
8 g suchych drożdży instant
100 ml ciepłego mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
spora gałązka rozmarynu
oliwa
sól

marynowane oliwki:

słoik oliwek zielonych
opakowanie sera Feta
3 ząbki czosnku
sól morska
kilka ziaren pieprzu
suszone oregano dobrej jakości (najlepiej na gałązce)
0,5 szklanki oliwy

Przygotuj focaccię. Drożdże wsyp do miseczki z ciepłym mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut. Rozmaryn drobno posiekaj. Do dużej miski przesiej mąki, dodaj sól, 4 łyżki oliwy, rozmaryn, zaczyn drożdżowy i 1 szklankę ciepłej wody. Dokładnie wyrób.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę by podwoiło objętość. Okrągłą formę posmaruj oliwą i wyłóż wyrośniętym ciastem. Odstaw ponownie do wyrośnięcia, na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto posmaruj oliwą i posyp solą morską. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut aż będzie rumiana.
Przygotuj oliwki. Zielone oliwki odsącz z zalewy i wysusz. Fetę pokrój w kostkę. Ząbków czosnku nie obieraj a jedynie lekko rozgnieć. Oliwki i fetę ułóż w słoiku, dodaj ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz i zalej oliwą. Słoik szczelnie zakręć.

Paszteciki z mięsnym nadzieniem

ciasto:
1 szklanki mąki orkiszowej
0,5 szklanka mąki pszennej
10 g drożdży
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki oliwy
1 jajko
1 żółtko
sól

nadzienie:
300 g mięsa mielonego z udźca indyka
pół szklanki suszonych pomidorów
3 łyżki kaparów
3 fileciki anchois
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki
1 łyżeczka suszonego cząbru
oliwa do smażenia
sól i pieprz

na sos
opakowanie jogurty
pół pęczka koperku
sól i pieprz

Przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz łyżeczką mąki i cukru. Odstaw na 10 minut. Mąkę połącz z jajkiem, żółtkiem i wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Dodaj tyle ciepłej wody ile zabierze mąka by powstała konsystencja ciasta na pierogi. Szybko zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Pomidory zmiksuj na pastę z kaparami, anchois i 1 ząbkiem czosnku.
Cebule pokrój w kostkę, a drugi ząbek czosnku posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, podsmaż ją przez chwilę jak zacznie mięknąć dodaj czosnek i mięso. Dopraw solą, sporą ilością pieprzu i cząbrem. Usmaż a na koniec dodaj drobno posiekaną natkę.
Ciasto pokrój w duże kwadraty, posmaruj pastą pomidorową i ułóż w nasmarowanej oliwą formie do muffinów, tak by wystawały ranty, Do środka włóż mięsne nadzienie i zawiń sakiewki. Posmaruj je z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Przepisy na poniedziałki bez mięsa
Następny artykuł:

Przepisy na poniedziałki bez mięsa

tvnpix