Aktualności

Przepisy z 1. odc. "Pyszne 25" - śniadania
Zapiekana owsianka 

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >>>

ZAPIEKANA OWSIANKA Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

Owsianka:

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka otrębów pszennych
100 ml mleczka kokosowego
100 ml mleka
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżeczki masła
1 jajko
1 banan

Orzechy:

4 łyżki orzechów (ziemne, włoskie, laskowe)
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzej, wrzuć do niego płatki owsiane, poczekaj kilka minut aż napęcznieją. W drugiej misce wymieszaj mleczko kokosowe, jajko, miód, cynamon, proszek do pieczenia i otręby oraz rodzynki i żurawinę. Całość wymieszaj i przełóż do małych żaroodpornych foremek. Na wierzchu ułóż pokrojone banany, posyp je wiórkami kokosowymi, dodaj też odrobinę masła i zapiekaj kilkanaście minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni.

Ten czas wykorzystaj na przygotowanie karmelizowanych orzechów. Na mocną rozgrzaną patelnię wsyp cukier i dodaj wodę. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj orzechy i odrobinę masła, praż przez chwilę i przełóż całość na papier do pieczenia. Gdy orzechy i karmel ostygną, ułóż je na upieczonej owsiance. Smacznego!

 


TRÓJKOLOROWE TOSTY Z JAJKIEM W KOSZULCE

1 jajko
3 kromki chleba tostowego Fine Food „3 ziarna"

Tost „czerwony"
1 pomidor
½ małej papryczki chili
½ czerwonej papryki
Kilka plasterków chorizo

Tost „zielony"
2 ogórki gruntowe
½ zielonej papryki
Natka kolendry
Sok z cytryny
Cebulka dymka

Tost „czarny"
Garść czarnych oliwek
1 anchois
1 łyżka orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Czerwona sałatka: pomidora pokój w drobną kostkę, wymieszaj z posiekaną chili, czerwoną papryką i kiełbasą chorizo.
Zielona sałatka: posiekaj zieloną paprykę, cebulkę dymkę i ogórki, dodaj aromatyczną kolendrę i dopraw sokiem cytryny.
Czarna pasta: oliwki i orzechy posiekaj i dodaj pokrojone anchois.

Aby przygotować jajka w koszulce, zagotuj wodę w jak największym garnku, jajka rozbijaj pojedynczo do szklanki, a następnie delikatnie przelewaj je do garnka, łyżką robiąc wcześniej mały wir. Gotuj około 3-4 minut, wyciągnij łyżką cedzakowa i odsącz z nadmiaru wody. Chleb podgrzej na patelni, w piekarniku lub tosterze, na każda kromkę wyłóż inny rodzaj sałatki a na górze „czarnego" tosta połóż jajko. Smacznego!

 


CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z BANANAMI

Masło orzechowe:

100 g orzeszków ziemnych niesolonych
2 banany

Ciasto:
2 jajka
200 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
100 g mąki
Szczypta cynamonu Kotanyi
Szczypta soli
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w misce w kąpieli wodnej i ostudź. Jajka wymieszaj z mąką, stopniowo dodawaj kakao, cukier, mleko, znów mąkę i ponownie mleko. Dodaj odrobinę roztopionego masła by naleśniki nie przywierały do patelni. Czekoladę wymieszaj najpierw w małej miseczce z odrobiną ciasta i tak pomieszaną dodaj do dużej miski z płynnym ciastem naleśnikowym. Wszystko wymieszaj rózgą. Na koniec dodaj szczyptę cynamonu Kotanyi.
Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni około minutę z każdej strony.
Aby przygotować masło orzechowe, orzechy przesyp do robota kuchennego, włącz średnie obroty a z czasem je zwiększaj. Po około 5-7 minutach powinieneś otrzymać idealne w konsystencji masło. Naleśniki smaruj masłem, dodaj pokrojone banany, z wierzchu polej je roztopioną czekoladą. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
"O tym się mówi": program Doroty Szelągowskiej
Następny artykuł:

"O tym się mówi": program Doroty Szelągowskiej

tvnpix