Przepisy z 1. odc. "Pysznej Wielkanocy"

Kaczka Ani Starmach
Kaczka Ani Starmach

Żurek na domowym zakwasieSkładniki:Zakwas:1 szklanka mąki żytniej3 szklanki letniej wody3 ząbki czosnku2 świeże liście lauroweziele angielskieskórka z 1 kromki razowego chlebaWywar:2 marchewki½ selera2 korzenie pietruszki1 pormajeranek200g wędzonego boczku4 małe białe kiełbaski3-4 suszone grzyby5 ziemniaków6 jajek ugotowanych na twardo1-2 szalotkiśmietanasól pieprz

Przygotowanie:

Żurek Ani Starmach
Żurek Ani Starmach

Aby przygotować zakwas, do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego wsyp mąkę, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj, dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż, a następnie zalej go wodą, dodaj umyte i obrane warzywa.Po pół godziny wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku. Podawaj z jajkiem na twardo, kawałkami kiełbasy i 1 łyżką śmietany.

Kaczka z jabłkami, miodem i żurawinąSkładniki:kaczka o wadze +/- 2kg800g ziemniaków4 jabłkagarść suszonej żurawiny3-4 ząbki czosnkutymianeksól morska1 łyżka miodupieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:

Kaczka Ani Starmach
Kaczka Ani Starmach

Dzień przed planowanym posiłkiem natrzyj kaczkę tymiankiem, solą i drobno posiekanym czosnkiem (również wewnątrz). Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki, wymieszaj z łyżką miodu i żurawiną, nafaszeruj nimi wnętrze kaczki. Połóż ją na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na godzinę i 15 minut. Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w ósemki jeśli są duże. Z głębokiej blachy która znajdowała się pod kaczką, odlej wytopiony tłuszcz. Umieść na niej ziemniaki i kaczkę. Piecz przez kolejną godzinę.

Wielkanocna baba drożdżowa

Składniki: (1 duża baba lub 2 mniejsze)500 g mąki50 g świeżych drożdży5-6 żółtek (zależy od wielkości)100 g masła300-350 ml mleka100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoskórka starta z ½ cytrynyszczypta soli50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu2 łyżki skórki pomarańczowej2 łyżki płatków migdałowych2 łyżki oliwy z oliwekDo dekoracji:Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”Przygotowanie:

Baba wielkanocna Ani Starmach
Baba wielkanocna Ani Starmach

Kluczem do sukcesu przy przygotowaniu wielkanocnej baby są składniki podgrzane do temperatury pokojowej. Mąkę przesiej do miski i wstaw do piekarnika o temperaturze 30 stopni na kilka minut, mleko podgrzej w małym garnku, masło roztop. Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Gdy tak się stanie, żółtka utrzyj z cukrem wymieszaj je z większością mąki, dodaj zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, pamiętając, że ciasto nie może być za twarde. Gdy ciasto uzyska już pożądaną konsystencję, dodaj do niego dwie łyżki oliwy z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny oraz płatki migdałowe. Wymieszaj raz jeszcze i odstaw ciasto w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Formę / formy do baby wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto (nie powinno zajmować więcej niż ½ objętości) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wierzch baby posmaruj rozbełtanym jajem i wstaw do piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu w temperaturze 150 stopni na 30 do 45 minut (w zależności od wielkości foremek).Po upieczeniu babę wyciągnij z formy i studź na kratce. Po ostygnięciu babę udekoruj cukrem pudrem w młynku „Cukier Królewski”.

ZOBACZ WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNA WIELKANOC" >

Baba, żurek i kaczka
Kaczka Ani Starmach
Kaczka Ani Starmach
Kaczka Ani Starmach
Żurek Ani Starmach
+6
Zobacz galerię

Baba, żurek i kaczka

podziel się:

Pozostałe wiadomości