Aktualności

Przepisy z 1. odc. "Pysznej Wielkanocy"
 

Żurek na domowym zakwasie


Składniki:

Zakwas:
1 szklanka mąki żytniej
3 szklanki letniej wody
3 ząbki czosnku
2 świeże liście laurowe
ziele angielskie
skórka z 1 kromki razowego chleba
Wywar:
2 marchewki
½ selera
2 korzenie pietruszki
1 por
majeranek
200g wędzonego boczku
4 małe białe kiełbaski
3-4 suszone grzyby
5 ziemniaków
6 jajek ugotowanych na twardo
1-2 szalotki
śmietana
sól
pieprz

Żurek Ani StarmachŻurek Ani Starmach

Przygotowanie:


Aby przygotować zakwas, do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego wsyp mąkę, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj, dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.
Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż, a następnie zalej go wodą, dodaj umyte i obrane warzywa.
Po pół godziny wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku. Podawaj z jajkiem na twardo, kawałkami kiełbasy i 1 łyżką śmietany.

 


 

 

Kaczka z jabłkami, miodem i żurawiną


Składniki:

kaczka o wadze +/- 2kg
800g ziemniaków
4 jabłka
garść suszonej żurawiny
3-4 ząbki czosnku
tymianek
sól morska
1 łyżka miodu
pieprz świeżo mielony

Kaczka Ani StarmachKaczka Ani Starmach

Przygotowanie:

Dzień przed planowanym posiłkiem natrzyj kaczkę tymiankiem, solą i drobno posiekanym czosnkiem (również wewnątrz). Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki, wymieszaj z łyżką miodu i żurawiną, nafaszeruj nimi wnętrze kaczki. Połóż ją na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na godzinę i 15 minut. Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w ósemki jeśli są duże. Z głębokiej blachy która znajdowała się pod kaczką, odlej wytopiony tłuszcz. Umieść na niej ziemniaki i kaczkę. Piecz przez kolejną godzinę.

 


 

Wielkanocna baba drożdżowa

Składniki: (1 duża baba lub 2 mniejsze)

500 g mąki
50 g świeżych drożdży
5-6 żółtek (zależy od wielkości)
100 g masła
300-350 ml mleka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka starta z ½ cytryny
szczypta soli
50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki oliwy z oliwek
Do dekoracji:
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Baba wielkanocna Ani StarmachBaba wielkanocna Ani Starmach

Przygotowanie:

Kluczem do sukcesu przy przygotowaniu wielkanocnej baby są składniki podgrzane do temperatury pokojowej. Mąkę przesiej do miski i wstaw do piekarnika o temperaturze 30 stopni na kilka minut, mleko podgrzej w małym garnku, masło roztop. Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Gdy tak się stanie,  żółtka utrzyj z cukrem wymieszaj je z większością mąki, dodaj zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, pamiętając, że ciasto nie może być za twarde. Gdy ciasto uzyska już pożądaną konsystencję, dodaj do niego dwie łyżki oliwy z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny oraz płatki migdałowe. Wymieszaj raz jeszcze i odstaw ciasto w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Formę / formy do baby wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto (nie powinno zajmować więcej niż ½ objętości) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wierzch baby posmaruj rozbełtanym jajem i wstaw do piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu w temperaturze 150 stopni na 30 do 45 minut (w zależności od wielkości foremek).
Po upieczeniu babę wyciągnij z formy i studź na kratce. Po ostygnięciu babę udekoruj cukrem pudrem w młynku „Cukier Królewski”.

Baba, żurek i kaczka

Kaczka Ani Starmach
1 z 9
Kaczka Ani Starmach
Kaczka Ani Starmach
2 z 9
Kaczka Ani Starmach
Kaczka Ani Starmach
3 z 9
Kaczka Ani Starmach
Żurek Ani Starmach
4 z 9
Żurek Ani Starmach
Żurek Ani Starmach
5 z 9
Żurek Ani Starmach
Baba wielkanocna Ani Starmach
6 z 9
Baba wielkanocna Ani Starmach
Baba wielkanocna Ani Starmach
7 z 9
Baba wielkanocna Ani Starmach
Baba wielkanocna Ani Starmach
8 z 9
Baba wielkanocna Ani Starmach
Baba wielkanocna Ani Starmach
9 z 9
Baba wielkanocna Ani Starmach
Kaczka Ani StarmachKaczka Ani Starmach
+7
ZOBACZ WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNA WIELKANOC" >>>


Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

WSZYSTKO wychodzi rzescywiscie pyszne dzieki pani ANIU

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pat00

      Upieklam dzisiaj Babę :) na próbę, pyszna, jeszcze ciepła zniknęła prawie cała, kolejne podejście w piątek.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          sasanka30

          Super program i świetna prowadząca.
          Jutro piekę babkę:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Krupa udaje orgazm, a Ostaszewska była puszczalska?!
              Następny artykuł:

              Krupa udaje orgazm, a Ostaszewska była puszczalska?!

              tvnpix