Sponsoring i znęcanie się nad dziećmi w "Mieście kobiet"

następna strona

Aktualności

powrót do listyPoprzednia

Przepisy z 1. odcinka "Pyszne 25" MAKARONY

Wiadomości |
Zobacz wszystkie przepisy na cztery różne makarony według Ani Starmach, których przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 25 minut i nie wydasz na nie więcej niż 25 złotych!
Przepisy z 1. odcinka "Pyszne 25" MAKARONY
MAKARON Z PESTO I BROKUŁAMI

Składniki:
1 duży brokuł
400 g makaronu tagliatelle
Pesto:
1 doniczka świeżej bazylii
garść ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu lub grana padano
sól, pieprz


Przygotowanie:
Odetnij z brokułu małe różyczki, twardą łodygę pokrój w cienkie paseczki. Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli, wrzuć do niej makaron i kawałki łodygi brokułu. 3 minuty przed końcem gotowania makaronu (wg instrukcji na opakowaniu) wrzuć do garnka różyczki brokułu.
Odcedź makaron używając sitka/durszlaka. W czasie kiedy makaron się gotuje, do wysokiego naczynia wrzuć wszystkie składniki na pesto, użyj blendera, aby uzyskać zieloną „papkę”. Odcedzony makaron przesyp z powrotem do garnka dodaj pesto i wymieszaj.
Przełóż makaron na talerze. Jeśli zostało ci kilka liści bazyli, udekoruj nimi danie.


MAKARON Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

 

Składniki:
1 duży bakłażan lub dwa mniejsze
4 pomidory
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
400 g makaronu razowego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
50 g parmezanu


Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, po chwili wrzuć bakłażana, po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy, duś około 10 minut. W dużym garnku w osolonej wodzie ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem.


KOKARDKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

 

Składniki:
200 g makaronu kokardki
200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
400 ml przecieru pomidorowego
tymianek
oregano
Sos beszamelowy:
25 g (niecałe dwie łyżki) masła
25 g mąki
400 ml mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
50 g tartego parmezanu


Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinny być lekko twarde (skróć proces gotowania o jakieś 2 minuty). Cebule i czosnek drobno posiekaj, przysmaż je na odrobinie oliwy, po chwili wrzuć mięso, smaż jakieś 7 minut, aż zmieni kolor. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: w małym garnku rozpuść mało, dodaj mąkę, wymieszaj, bardzo powoli wlewaj mleko, mieszaj cały czas trzepaczka aż uzyskasz gładką konsystencje, dopraw do smaku. Przecier pomidorowy podgrzej, dopraw do smaku. Wlej go na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kokardki, polej je połową sosu beszamelowego, polej sosem mięsnym, dodaj beszamel i ser. Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 10 minut.


MAKARON Z DYNIĄ

 

Składniki:
500 g dyni
400 g makaronu
150 g ricotty
świeży tymianek
3 łyżki masła
3 szalotki
sól, pieprz
50 g tartego parmezanu


Przygotowanie:

Dynie obierz ze skórki, pozbądź się pestek, a następnie pokrój w drobną kostkę. Szalotki drobno pokrój, przysmaż je na maśle, dodaj dynie, smaż około 10 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, wrzuć go na patelnie z dynią, dodaj ricottę, parmezan, świeży pieprz, tymianek, sól, przełóż na talerze.

WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >>>


Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl
autor: pl

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
jaga513

Osobiście skusiłam się zrobić Makaron z bakłażanem i pomidorami,rewelacja serdecznie polecam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      jaga513

      Skusiłam się zrobić makaron z bakłażanem i pomidorami,rewelacja serdecznie polecam:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          marzenas79

          Faktycznie przepisy byłyby super,gdyby nie poszczególne produkty, które, albo są bardzo drogie, albo ciężko dostępne. Proszę o używanie naszych lokalnych, rodzimy produktów.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              maćka87

              faktycznie, zapiekanka z beszamelem bardzo dobra, jednak ja następnym razem dodam troszkę więcej mięska niz jest w przepisie.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ewadesign

                  Paniu Anno jesli uzywa pani slow pochodzenia obcego warto sprawdzic ich dobra wymowe., w przeciwnym razie tworza sie sytuajce kontrowersyjne. otoz we włoszech jest typ makaronu ktory nazywa sie "penne" to zanczy dlugopis, dlugopisy jesli chcemy byc dokladni, Ten makaron czesto pojawia sie na polskich stolach no i w pani programie. Uwaga!! to slowo... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      magda i patryk

                      ten program jest rewelacyjny!!! w sobote wybija godzina emisji programu a ja rzucam wszystko i nic sie nie liczy póki Pani Ania gotuje. super

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          AzjaBej

                          Okropny program! Pani Ani brak podstawowych umiejętności kulinarnych, wszystko grubo krojone, porozsypywane dookoła i to notoryczne poprawianie włosów (po każdym powinna umyć ręce). Nieporadna, zagubiona, źle się to ogląda. Mam też zarzut do podawanych cen poszczególnych produktów, bo o ile mąkę czy jaja większość w domu ma i nie... rozwiń

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              marzena_zylka
                              marzena_zylka

                              przepisy bardzo fajne ale dla mnie nie wykonalnych jest wiekszosc bo nie mam piekarnika dla tego bardzo pania Anie prosze o pokazanie kilku fajnych przepisow na zrobienie miesa np. żeberek albo golonki bez urzycia piekarnika

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  plawiaka

                                  Próbowałam 2 przepisów i zapiekanka z beszamelem jak najbardziej zjadliwa i chętnie ją powtórzę natomiast danie z bakłażanem niezbyt mi odpowiada przez gorzki samk bakłażanu.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ewadesign

                                      Pisze do pani poniewaz jesli lubi pani baklazana to warto sprobowac ponownie a mam taki maly patent (po 20 latach we wloszech czegos sie nauczylam ;) . Otoz aby baklazan stracil swoja goryczke jest co najmniej kilka metod ktore uzywaja wlosi o jednej powiedziala pani Ania w programnie, Ale jest jeszcze druga bardzo prosta,: po prokrojeniu baklazana... rozwiń

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          just55l
                                          just55l

                                          Pani Anno o ile ma pani czas na czytanie naszych komentarzy, mam prośbę o przepisy na dania bez-laktozowe może coś ciekawego wprowadziłabym do diety mojej córki i co wszyscy domownicy mogli by spożywać. Prowadzę kuchnię tradycyjną i tanią.Poza tym ludzi z nietolerancją laktozy jest mały procent i dla tego tak mało przepisów a jak już... rozwiń

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                              tvnpix