Przepisy z 11. odcinka "Pyszne 25"

Karp z imbirem, orzechami włoskimi i puree z marchewki
Karp z imbirem, orzechami włoskimi i puree z marchewki

ZOBACZ OPIS I GODZINY EMISJI TEGO ODCINKA >

MAKARON Z KURCZAKIEM I PESTO ORZECHOWYM

Składniki:

400 g makaronu razowego

200 g piersi z kurczaka

1 szalotka

garść suszonych pomidorów Fine Food

1 żółta cukinia

200 ml śmietanki kremówki

sól

pieprz

50 g twardego żółtego sera

świeża bazylia

Świeży rozmaryn

Pesto:

garść orzechów włoskich

2 łyżki płatków migdałowych

100 ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój na małe kawałki, zamarynuj w rozmarynie, soli i pieprzu. Wrzuć go na rozgrzaną patelnię grillową. Cebulę, cukinię i suszone pomidory pokrój i przysmaż na oliwie z oliwek zaczynając od cebuli. Po chwili dodaj cukinię, a na końcu pomidory. Po chwili dodaj śmietankę kremówkę, dopraw do smaku.

W wysokiej misce zblenduj orzechy, płatki migdałowe, czosnek, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem.

Makaron ugotuj al dente, podawaj z sosem i pesto orzechowym.

Makaron z kurczakiem i z pesto orzechowym
Makaron z kurczakiem i z pesto orzechowym
Makaron z kurczakiem i z pesto orzechowym
Makaron z kurczakiem i z pesto orzechowym
Makaron z kurczakiem i z pesto orzechowym
+6
Zobacz galerię

Makaron z kurczakiem i z pesto orzechowym

KARP Z IMBIREM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I PUREE Z MARCHEWKI

Składniki:

4 filety z karpia

300ml białego wina

50 g orzechów laskowych Fine Food

100 g orzechów włoskich

3 łyżki miodu

łyżka masła

sok z cytryny

duża szczypta cynamonu

2 cm świeżego imbiru

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

Puree:

4 marchewki

1 łyżka masła

świeża kolendra

1 łyżka miodu

½ papryczki chili

imbir

Przygotowanie:

Karpia oprósz solą, pieprzem, dodaj odrobinę gałki, część imbiru i cynamon. Przysmaż go na maśle, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej winem. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. W międzyczasie orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z roztopionym masłem, przysmaż, dodaj miód, cynamon i odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu ryby, wino z naczynia żaroodpornego odlej do orzechów.

Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć pozostałą część imbiru, po chwili dodaj pokrojoną marchewkę oraz miód. Po chwili dolej wody i poczekaj aż odparuje. Miękkie marchewki zblenduj w wysokim naczyniu.

Gotową rybę podawaj z puree i sosem oraz z odrobiną kolendry.

Karp z imbirem, orzechami włoskimi i puree z marchewki
Karp z imbirem, orzechami włoskimi i puree z marchewki
Karp z imbirem, orzechami włoskimi i puree z marchewki
Karp z imbirem, orzechami włoskimi i puree z marchewki
Karp z imbirem, orzechami włoskimi i puree z marchewki
+7
Zobacz galerię

Karp z imbirem, orzechami włoskimi i puree z marchewki

KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE

Składniki:

100 g masła

180 g mąki

50 g mielonych orzechów włoskich

50 g cukru pudru

1 jajko

pół łyżeczki cynamonu

Karmel:

100 g cukru

50 ml śmietanki kremówki

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów laskowych

50 g orzechów nerkowca

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą, ciasto cienko rozwałkuj, wytnij z niego ciasteczka o dowolnych kształtach, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10-15 minut. Upieczone ciasteczka ostudź. Na patelni rozpuść cukier, gdy tylko zacznie zmieniać kolor na brązowy dodaj śmietankę, wymieszaj aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Masę nałóż na wierzch ciastek i szybko „przyklej" do niej orzechy.

Kruche ciasteczka orzechowe
Kruche ciasteczka orzechowe
Kruche ciasteczka orzechowe
Kruche ciasteczka orzechowe
Kruche ciasteczka orzechowe
+1
Zobacz galerię

Kruche ciasteczka orzechowe

podziel się:

Pozostałe wiadomości