Aktualności

Przepisy z 2. odc. "Szczypty smaku"
Tartaletki czekoladowe 

Małże w białym winie

1 kg świeżych małż
1 duża cebula
1 mała marchewka
1/2 pora
1/2 małej główki selera
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1/2 kieliszka wody
1/2 pęczka natki pietruszki
1 listek laurowy
1 goździk
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz

Małże w białym winieMałże w białym winie

Małże umyj i oczyść. Obrane i umyte warzywa pokrój w cienkie paseczki. Rozgrzej w dużym garnku łyżkę klarowanego masła i podsmaż na nim warzywa. Dodaj wino, wodę oraz przyprawy i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękną. Gdy warzywa będą gotowe dodaj małże, przykryj całość pokrywką i gotuj około 6-8 minut aż małże się otworzą. Gotowe małże przełóż do głębokich talerzy, polej sosem z gotowania i posyp posiekaną natką pietruszki.

 

 


Kotleciki jagnięce z sosem z granatów i grillowanymi szparagami

4 kotlety jagnięce z combra (ok. 2,5 cm grubości)
3 szalotki
1/2 szklanki czerwonego wina
1 owoc granatu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 gałązka rozmarynu
1 pęczek zielonych szparagów
2 gałązki mięty
oliwa
sól i pieprz

Kotleciki jagnięce z sosem z granatów i grillowanymi szparagamiKotleciki jagnięce z sosem z granatów i grillowanymi szparagami


Na patelni rozgrzej oliwę. Kotleciki przypraw posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Kotleciki smaż po 3,5 minuty z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce by odpoczęły. Na patelnie wrzuć posiekane szalotki, podsmaż przez chwile, jak zaczną zmieniać kolor wlej wino i deglasuj. Dodaj sok i nasiona z granatu, ocet balsamiczny, miód i masło, przypraw solą i pieprzem. Trzymaj sos na ogniu ok. 6 minut aż zgęstnieje, a smaki się połączą.
Szparagi umyj i odkrój zdrewniałe końce, skrop oliwą i grilluj na patelni przez ok. 6 minut. Powinny być al dente i intensywnie zielone. Pod koniec grillowania posyp posiekaną miętą a następnie grubą solą morska. Kotleciki polej sosem, obok ułóż szparagi.

 



Tartaletki czekoladowe

na ciasto:
200 g migdałów
4 płaskie łyżki miodu

na krem:
200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakaowca
4 łyżki soku z malin
125 ml mleka
1 laska wanilii
szczypta soli

dodatkowo:
500 g świeżych malin
masło do posmarowania foremek
mąka pełnoziarnista do obsypania foremek

Tartaletki czekoladoweTartaletki czekoladowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Dwie foremki na tartaletki posmaruj dokładnie masłem i obsyp mąką pełnoziarnistą. Migdały zmiel w blenderze aż do uzyskania miękkiej masy. Dodaj do nich 4 łyżki miodu i dokładnie zagnieć ręką. Masę migdałową podziel na dwie części i wyłóż nią foremki. Piecz około 10 minut aż migdałowe ciasto nabierze złotego koloru.
Przygotuj krem czekoladowy. Rozetnij laskę wanilii i wyjmij z niej ziarenka, dodaj je do mleka razem z wydrążoną laską. Mleko z wanilią zagotuj i odstawi na około 10 minut a następnie wyjmij z niego laskę wanilii. Czekoladę rozpuść na parze, dodaj szczyptę soli, sok malinowy i mleko. Lekko przestudź. Wyjmij z foremek migdałowe tartaletki. Do środka tartaletek wlej masę czekoladową. Wierzch tartaletek udekoruj świeżymi malinami. Możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZE "SZCZYPTY SMAKU" ZNAJDZIESZ TUTAJ >>>

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dlaczego daniele wkurzają Cejrowskiego?
Następny artykuł:

Dlaczego daniele wkurzają Cejrowskiego?

tvnpix