Przepisy z 2. odcinka "Pysznej Wielkanocy"

Zupa chrzanowa Ani Starmach
Zupa chrzanowa Ani Starmach

ZUPA CHRZANOWASkładniki:2 pory½ dużego selera2 korzenie pietruszki2 cebule2 małe ziemniaki2 litry wody200 ml śmietanki kremówki200g wędzonego boczku1 łyżeczka majeranku1 ząbek czosnkusólpieprz1 liść laurowy2 ziarna ziela angielskiego4 ziarna czarnego pieprzu3-4 łyżki tartego chrzanuDo dekoracji: jajka ugotowane na twardo

Zupa chrzanowa Ani Starmach
Zupa chrzanowa Ani Starmach

Przygotowanie:Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz). Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z MUSZTARDĄ I ROZMARYNEMSkładniki:1 królik2 łyżki musztardy dijon200 ml śmietanki250 ml wodyświeży rozmaryn2 ząbki czosnku200 ml białego wina2 łyżki mąki2 cebule1 łyżka masłaoliwasólpieprz

Przygotowanie:Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni. Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy. Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj. Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu, jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach; jeśli nie, przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj je folią i pozwól mu odpocząć. Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania połowy jego objętości. Dodaj śmietankę, odparuj, aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.

Królik w śmietanie Ani Starmach
Królik w śmietanie Ani Starmach

MAZUREK KAJMAKOWYSkładniki:250 g mąki50 g cukru pudru1 jajko150 g masła1 łyżka gęstej śmietany1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka Gostyń150 g konfitury malinowejsok z ½ cytrynydo dekoracji:Cukier perlisty „Cukier Królewski”

świeże maliny

listki mięty

Przygotowanie:

Mazurek Ani Starmach
Mazurek Ani Starmach
podziel się:

Pozostałe wiadomości