Aktualności

Przepisy z 2. odcinka "Pysznej Wielkanocy"
 

ZUPA CHRZANOWA

Składniki:

2 pory

½ dużego selera

2 korzenie pietruszki

2 cebule

2 małe ziemniaki

2 litry wody

200 ml śmietanki kremówki

200g wędzonego boczku

1 łyżeczka majeranku

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna czarnego pieprzu

3-4 łyżki tartego chrzanu

Do dekoracji:

jajka ugotowane na twardo


Zupa chrzanowa Ani StarmachZupa chrzanowa Ani Starmach

Przygotowanie:

Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz). Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

 



KRÓLIK  W SOSIE ŚMIETANOWYM Z MUSZTARDĄ I ROZMARYNEM

Składniki:

1 królik

2 łyżki musztardy dijon

200 ml śmietanki

250 ml wody

świeży rozmaryn

2 ząbki czosnku

200 ml białego wina

2 łyżki mąki

2 cebule

1 łyżka masła

oliwa

sól

pieprz


Królik w śmietanie Ani StarmachKrólik w śmietanie Ani Starmach

Przygotowanie:

Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni. Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy. Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj. Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu, jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach; jeśli nie, przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj je folią i pozwól mu odpocząć. Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania połowy jego objętości. Dodaj śmietankę, odparuj, aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.

 



MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki:

250 g mąki

50 g cukru pudru

1 jajko

150 g masła

1 łyżka gęstej śmietany

1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka Gostyń

150 g konfitury malinowej

sok z ½ cytryny

do dekoracji:

Cukier perlisty „Cukier Królewski”

świeże maliny

listki mięty

Mazurek Ani StarmachMazurek Ani Starmach
Przygotowanie:

W garnku średniej wielkości zagotuj wodę. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny,dolewając od czasu do czasu wodę.

W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce. Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny.

Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe,  możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce.

„Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudź i otwórz. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową. Całość posyp cukrem perlistym „Cukier Królewski”. Mazurek najlepszy jest następnego dnia, gdy masa kajmakowa stężeje.

Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Adamek47
Adamek47

Witam. Robiłem mazurek kajmakowy i niestety ale nie za bardzo się udał ponieważ masę kajmakową położyłem na konfiturę malinową masę i niestety ale nie można było kajmaku rozprowadzić bo konfitura nie była twarda i całość jest prawie płynna.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      "Stylowy magazyn" na Dzień Kobiet: mężczyźni kontra kobiety
      Następny artykuł:

      "Stylowy magazyn" na Dzień Kobiet: mężczyźni kontra kobiety

      tvnpix