Aktualności

Przepisy z 4. odcinka "Szczypty smaku"
Tarta z koprem włoskim 

JAK PRZYRZĄDZIĆ TE POTRAWY, DOWIESZ SIĘ Z CZWARTEGO ODCINKA "SZCZYPTY SMAKU" - PREMIERA 27 KWIETNIA O GODZ. 12:45.

ZOBACZ ZAPOWIEDŹ I TERMINY POWTÓREK >>>

Tarta z koprem włoskim

na farsz:

2 duże bulwy kopru włoskiego

3 pomarańcze

2 łyżki miodu

sok z 1/2 cytryny

szczypta chilli

sól i pieprz

na ciasto:

200 g drobno mielonej pełnoziarnistej mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 ugotowane żółtko jajka

6 łyżek mleka

3 gałązki tymianku

skórka z 1 cytryny

sól i pieprz

Przygotuj ciasto. Masło pokrój w kostkę. Ugotowane żółtko jajka utrzyj dobrze z solą i pieprzem. Mąkę przesiej, a następnie posiekaj za pomocą długiego noża z pokrojonym masłem, startą skórką z cytryny i listkami tymianku. Gdy składniki się dobrze połączą, dodaj mleko. Szybko zagnieć - do momentu aż z ciasta da się uformować kulę. Ciasta nie wolno zbyt długo ugniatać, gdyż stanie się twarde. Kulę gotowego ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

W międzyczasie przygotuj farsz. Od bulw kopru włoskiego odetnij resztki łodyg i listki. Łodygi wyrzuć, listki odłóż na bok. Bulwy pokrój na ósemki. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż na bok. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki, wytnij białe, gorzkie błonki i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej miód, włóż do niego koper włoski. Dodaj pokrojone pomarańcze, połowę startej skórki z pomarańczy, sok z cytryny oraz chilli, posól i popierz. Zmniejsz ogień i smaż przez 20 minut, następnie przełóż cząstki kopru na drugą stronę i smaż przez kolejne 20 minut. Wróć do przygotowywania ciasta.

Okrągłą formę na tartę posmaruj masłem i obsyp mąką. Wyjmij z lodówki kulę ciasta i rozwałkuj z niej okrąg pasujący do formy. Wyłóż ciastem formę i za pomocą widelca zrób w cieście dziurki. Formę z ciastem wstaw na 15 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, następnie wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez 12-15 minut aż ciasto lekko się ze złoci. Wróć do farszu. Usmażone w miodzie i pomarańczach cząstki kopru włoskiego wyłóż na deskę, wytnij z nich twardy środek i wyrzuć. Na podpieczone ciasto wyłóż koper włoski. Całość zalej powstałą podczas smażenia pomarańczową konfiturą. Wstaw ponownie do pieca na 20 minut. Gotową tartę posyp pozostałą skórką pomarańczową i listkami kopru.

 


Wołowina w czerwonym winie

1 kg chudej wołowiny

2 marchewki

1 cebula

5 pieczarek

250 ml wytrawnego czerwonego wina

3 szklanki bulionu wołowego

1 łyżka przecieru pomidorowego

4 wędzone śliwki

3 ząbki czosnku

4 liście laurowe

kilka gałązek tymianku

1 łyżka klarowanego masła

1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki

sól i pieprz

natka pietruszki

Wołowina po burgundzkuWołowina po burgundzku

Mocno rozgrzej masło na patelni i podsmaż na niej pokrojoną w sporą kostkę wołowinę. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (np. gęsiarki). Na tej samej patelni (chodzi o zachowanie smaku mięsa) podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dodaj podsmażone warzywa do naczynia z mięsem, wlej wino, bulion, dodaj pokrojone śliwki wędzone, przecier pomidorowy, czosnek w całości (ale bez łupinki), tymianek, wędzoną paprykę i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2,5 do 3 godzin. Gotowe danie podajemy z kawałkiem pełnoziarnistej chrupiącej bagietki.

 


Sałatka nicejska z tuńczykiem

na sałatkę:

2 steki z tuńczyka

100 g zielonej fasolki szparagowej

2 jajka

4 pomidory

8 filecików anchois

12 czarnych oliwek

sałata

kilka gałązek pietruszki

sól i pieprz

na dressing:

2 łyżki białego octu winnego

1 łyżeczka musztardy

100 ml oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

Sałatka nicejskaSałatka nicejska
Fasolkę blanszuj (wrzuć do wrzątku na 2-3 minuty) a następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie. Jajka ugotuj tak by nie były zupełnie na twardo (pomiędzy na miękko a na twardo). Po ugotowaniu przełóż je do miski z lodem – dzięki temu nie będą dalej podnosiły swojej temperatury i żółtko pozostanie lekko płynne. Pomidory pokrój na ćwiartki. Sałatę umyj, porozrywaj liście (ale nie krój!), ułóż na dużym talerzu, na nich pomidory, jajka i fasolkę. Fileciki anchois przepłucz pod wodą i połóż na sałatce. Przygotuj dressing - wymieszaj ocet z oliwą, musztardą, wyciśniętym czosnkiem oraz sola i pieprzem.

Tuńczyka dopraw sola i pieprzem i grilluj na patelni po 1,5 minuty z każdej strony, tak by pozostał różowy w środku. Na sałacie ułóż steki i całość polej dressingiem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Ciąże i dzieci w "O tym się mówi"
Następny artykuł:

Ciąże i dzieci w "O tym się mówi"

tvnpix