Przepisy z 7. odcinka "Pascala po polsku"

Pierożki z kurczakiem w rosole
Pierożki z kurczakiem w rosole

ZOBACZ OPIS, GODZINY EMISJI I ZWIASTUN ODCINKA >

PIEROŻKI Z KURCZAKIEM W ROSOLE

Na rosół:

1 cebula

3 cm korzenia imbiru

3 marchewki

2 małe pietruszki

1 por

1/2 selera

1 kurczak

1 laska cynamonu

2 goździki

1 mały korzeń imbiru

woda

2 białka jajka

Na pierożki:

300 g mąki

3 jajka

30 ml oliwy

40 ml wody

2 piersi z kurczaka ugotowane w rosole

2 małe cebulki

10 suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

4 gałązki natki pietruszki

2 czubate łyżeczki serka mascarpone

olej

sól i pieprz

Dodatkowo:

szczypiorek

suszone pomidory

świeża bazylia

korzeń imbiru

Przygotowanie rosołu:

Cebulę oraz imbir przekrój na pół i opal na ogniu. Marchew i pietruszkę dokładnie umyj, pokrój w talarki i przełóż do garnka. Pora i selera również pokrój i dodaj do pozostałych warzyw. Dodaj 2 piersi oraz 2 udka z kurczaka. Korpus pokrój na kilka kawałków i dodaj do pozostałych składników. Następnie dodaj podpaloną cebulę oraz imbir. Wszystko zalej zimną wodą. Na koniec dodaj laskę cynamonu oraz goździki. Gotuj wszystko przez półtorej godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu ostudź. Z zimnego rosołu wyjmij warzywa oraz mięso i przelej go przez sito. Następnie klaruj rosół. Aby to zrobić weź jajka i oddziel żółtka od białek. Białka mieszaj do momentu, aż zaczną się lekko pienić. Wymieszane białka dodaj do zimnego rosołu. Następnie podgrzej rosół. Białko podczas podgrzewania pójdzie do góry i w ten sposób wyprze na powierzchnie szumowiny.

Wyłóż sito ręcznikiem papierowym i za pomocą łyżki wazowej przelej delikatnie rosół zbierając w ten sposób szumowiny, które białko wyparło do góry. W ten sposób otrzymasz klarowny rosół.

Przygotowanie pierożków:

Jajka roztrzep, dodaj do nich oliwę oraz wodę i wszystko wymieszaj. Wsyp do miski mąkę oraz sól. Po środku mąki z solą zrób dziurę, wlej do niej jajka z wodą oraz oliwą i mieszaj od środka na zewnątrz aż wszystkie składniki się połączą i podstanie ciasto. Ciasto ugniataj dalej na blacie posypanym mąką aż będzie sprężyste i gładkie. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Zmiel wyjęte z rosołu piersi z kurczaka, cebule, suszone pomidory, ząbki czosnku oraz natkę pietruszki. Do zmielonej masy dodaj serek mascarpone, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.

Blat posyp mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto. Rozwałkowane ciasto pokrój na małe kwadraty. Z farszu uformuj kulki i ułóż po jednej kulce na każdym kwadracie. Rozciągając ciasto do góry, zalep pierożki na wzór sakiewki. Pierożki ułóż w naczyniu posypanym mąką.

Do garnka z gotującą się wodą dodaj szczyptę soli oraz odrobinę oleju i włóż do środka pierożki. Gotuj przez 3-4 minuty.

Podanie:

Imbir obierz i pokrój go bardzo drobno. Suszonego pomidora pokrój w paseczki. Na koniec pokrój jeszcze listki bazylii i szczypiorek. Wymieszaj delikatnie przygotowane składniki i przełóż na dno talerze. Następnie ułóż na nich ugotowane pierożki i wszystko zalej rosołem.

RAVIOLI Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Pierożki z kurczakiem w rosole
Pierożki z kurczakiem w rosole

Na pierożki:

4 jajka

400 g mąki tortowej

2-3 łyżki wody

100 g gorgonzoli

kilka orzechów włoskich

gruszki

olej

sól

Na masło szałwiowe:

2 łyżki masła

kilka listków szałwii

Przygotowanie pierożków:

Jajka rozbij do miski i wymieszaj. Mąkę przesiej przez sito, dopraw solą i wymieszaj. W mące zrób miejsce i przelej do środka jajka. Wszystko wymieszaj. Dodaj wodę i dalej mieszaj. Następnie zgniataj ciasto tak długo aż będzie gładki i sprężyste. Zagniecione ciasto rozwałkuj do 2 milimetrów grubości. Rozwałkowane ciasto przytnij tak, aby powstały dwa duże prostokąty. Na jednym z nich ułóż w odstępach po kawałeczku sera gorgonzola. Orzechy włoskie posiekaj i ułóż na serze. Zwilżonym pędzlem posmaruj ciasto pomiędzy rozłożonym na nim nadzieniem. Na koniec zwilż również brzegi ciasta. Całość przykryj drugim płatem. Dociśnij delikatnie ciasto pomiędzy nadzieniem. Następnie potnij całość tak by powstały małe, kwadratowe ravioli z nadzieniem w środku. Do gotującej się wody dodaj odrobinę oleju oraz sól, włóż ravioli i gotuj przez 3-4 minuty.

Przygotowanie masła szałwiowego:

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło. Kiedy masło zacznie się rozpuszczać, dodaj listki szałwii. Wszystko zamieszaj i odstaw.

Podanie:

Gruszkę pokrój w plasterki i ułóż na talerzu. Następnie polej ją masłem szałwiowym. Na wierzchu ułóż ugotowane pierożki, polej je jeszcze masłem szałwiowym i udekoruj listkami szałwii.

PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARYNOWANYM DORSZEM I SOSEM Z MARYNOWANYCH MAŚLAKÓW

Ravioli z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi
Ravioli z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi

Na dorsza:

2 filety z dorsza

1 duży pęczek kopru

2 łyżki brązowego cukru

2 czubate łyżki soli morskiej

pieprz

Na sos:

2 czubate łyżki musztardy

2 łyżeczki brązowego cukru

2 gałązki kopru

2 marynowane maślaki

200 ml śmietany

Na placki:

500 g ziemniaków mącznych (typ B lub BC)

5 jajek

125 ml mleka

50 g mąki

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie dorsza:

Przygotuj marynatę. Do naczynia dodaj sól morską, cukier oraz łyżkę pieprzu. 3/4 pęczka kopru posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj. Weź duży kawałek foli spożywczej i połóż na niej resztę gałązek kopru. Następnie posyp koper jedną czwartą przygotowanej marynaty. Ułóż na przyprawach jeden kawałek dorsza i posyp kolejną częścią marynaty. Natrzyj dorsza przyprawami. Zrób tak samo z drugim kawałkiem dorsza. Na koniec ułóż jeden kawałek ryby na drugim i ciasno zawiń folią. Tak przygotowanego dorsza włóż pomiędzy dwa talerze, przyciśnij je czyś ciężkim i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na dwa dni. Po tym czasie opłucz dorsza z przypraw, osusz i pokrój go w cieniutkie plasterki. Układaj kilka plasterków tak, aby jeden zachodził końcem na drugi i zwijaj w małe różę.

Przygotowanie sosu:

Dodaj musztardę, cukier oraz posiekany koper. Maślaki pokrój w paseczki i dodaj do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj. Dodaj śmietanę, cały czas mieszając.

Przygotowanie placków:

Ziemniaki ugotuj w łupinkach i obierz. Ugotowane i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce. Rozbij trzy jajka i wymieszaj. Mleko podgrzej. Ugnieć ziemniaki, zrób po środku miejsce i przelej wymieszane jajka. Dopraw to pieprzem oraz solą i wymieszaj składniki. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Następnie, cały czas mieszając, dodaj podgrzane mleko.

Z pozostałych dwóch jajek oddziel białka od żółtek. Dopraw białka odrobiną soli i ubij je. Ubite białka dodaj do masy z ziemniaków i delikatnie wymieszaj. Zetrzyj do środka odrobinę gałki muszkatołowej i zamieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz kładź łyżką masę ziemniaczaną formując w ten sposób placki. Smaż je około 2 minut z dwóch stron. Po usmażeniu zdejmij nadmiar tłuszczu.

Podanie:

Na placku ułóż różę z dorsza. Dodatkowo możesz udekorować danie kwiatami kopru. Sos podawaj w oddzielnym naczyniu.

Placki ziemniaczane z marynowanym dorszem i sosem z marynowanych maślaków
Placki ziemniaczane z marynowanym dorszem i sosem z marynowanych maślaków
podziel się:

Pozostałe wiadomości