"W roli głównej" Andrzej Grabowski

następna strona

Aktualności

powrót do listyPoprzednia

Przepisy z 7. odcinka "Szczypty smaku"

Wiadomości |
Przepisy z 7. odcinka "Szczypty smaku"
Pieczone warzywa z chapati

ZOBACZ ZAPOWIEDŹ I ZWIASTUN  TEGO ODCINKA "SZCZYPTY SMAKU" >>>

Sałatka makaronowa z cukinią

150 g makaronu pełnoziarnistego
1/2 cukinii
1 szalotka
4 suszone pomidory
4 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
1 suszona papryczka chilli
50 g orzeszków pinii
skórka z 1 cytryny
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Sałatka makaronowa z cukinią
Sałatka makaronowa z cukinią

Cukinię pokrój w pół-talarki. Szalotkę drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój na małe kawałki. Niezbyt mocno rozgrzej na patelni oliwę, tak aby się nie paliła i nie dymiła. Wrzuć do niej obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku oraz chilli (ogonek chili odkrój delikatnie, tak aby nie wyleciały z niej pestki). Podsmażaj je na wolnym ogniu przez około 3 minuty aż czosnek zbrązowieje a oliwa przejdzie smakiem czosnku i chilli. Następnie wyjmij z oliwy czosnek oraz chilli i wyrzuć. Zwiększ płomień pod patelnią, wrzuć na oliwę cukinię i podsmażaj przez chwilę. Dodaj posiekaną szalotkę, listki tymianku, skórkę z cytryny oraz suszone pomidory, posól i popierz. Podsmażaj przez około 10 minut.
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron - koniecznie al’dente. Upraż na suchej patelni orzeszki pinii. Odcedzony makaron dodaj do usmażonej cukinii, całość posyp startym parmezanem, uprażonymi orzeszkami pinii i wymieszaj. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem posyp listkami tymianku, skórką z cytryny i parmezanem.


Pieczone warzywa z chapati


na pieczone warzywa:
2 cukinie
2 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 garść liści szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
6 gałązek tymianku
2 gałązki rozmarynu
1 kostka bryndzy
sól i pieprz

na chapati:
1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
3/4 szklanki białej mąki pszennej
około 1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnuszki

Pieczone warzywa z chapati
Pieczone warzywa z chapati


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę pokrój w grube plastry, blanszuj. Cukinie też pokrój w grube plastry, paprykę w dużą kostkę, cebule obierz (zostaw korzeń) i pokrój w ósemki. Wszystkie warzywa wrzuć do ceramicznego naczynia do zapiekania.
Z czosnku, otartej skórki z całej cytryny, soku z połowy cytryny, oliwy, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Dokładnie pokryj nią warzywa, posyp listkami tymianku i posiekanym rozmarynem, wymieszaj. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie w misce połącz mąkę, wodę, sól, czarnuszkę i zagnieć ciasto. Dobrze wyrób, przykryj ściereczką.
Warzywa  wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut. Po wyjęciu warzyw z piekarnika posyp je kawałkami bryndzy. Upieczone warzywa wraz z powstałym podczas pieczenia sosem i kawałkami bryndzy odstaw na 10 min do przestygnięcia. Po tym czasie wymieszaj ze szpinakiem.
Ciasto ugnieć ponownie. Odrywaj kawałki ciasta i rozwałkowuj na cienkie okrągłe placki (placek nie może być za cienki bo będzie pękać podczas pieczenia – popękany placek nie wyrośnie). Piecz na suchej, bardzo mocno rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej).
Warzywa podawaj na placku. Podajemy od razu lub na zimno.


Placuszki z zielonego groszku


1 1/2 szklanki zielonego groszku
1/2 limonki
1 szalotka
1/2 dużego jajka
2 łyżeczki komosy ryżowej (quinoa)
2 łyżki bułki tartej
1 duże opakowanie jogurtu greckiego
kilka listków świeżej mięty
1 garść listków świeżej kolendry
1 świeża papryczka chilli
szczypta suszonego chilli
1/2 łyżeczki kuminu
sól i pieprz
olej rzepakowy




Placuszki z zielonego groszku
Placuszki z zielonego groszku
Groszek wrzuć do rondla z posolonym wrzątkiem, skórką i sokiem z ćwiartki limonki. Blanszuj 2 minuty, a potem przełóż do miski z zimną wodą i lodem. Szalotkę drobno posiekaj, zeszklij na odrobinie oleju. Do blendera wrzuć 3/4 groszku, dymkę, posiekane liście mięty, sól, pieprz i 1 łyżkę jogurtu. Zmiksuj. Masę przełóż do miski, dodaj posiekaną papryczkę chilli, jajko, komosę ryżową, bułkę tartą i resztę groszku. Wstaw do zamrażarki na kilka minut, tak by masa się dobrze schłodziła. Formuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony, tak by stały się złociste.
Resztę jogurtu połącz z sola, pieprzem, kuminem, szczyptą chili, posiekaną kolendrą i sokiem z pozostałej limonki. Placuszki osączyć na ręczniku papierowym i podawaj  z sosem. Są świetne na ciepło i na zimno.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
kamila_szczesliwa
kamila_szczesliwa

Kobietki, jestem w trakcie poszukiwań lunch box'a, który prezentowałyście w programie. Poszukiwania trwają już dobry tydzień i nigdzie nie mogę go znaleźć :( Czy możecie zdradzić, gdzie taki lunch box mogę kupić? Z góry serdecznie dziękuję:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      tvnpix