Przepisy z jabłkami i gruszkami

Przepisy z jabłkami i gruszkami
Przepisy z jabłkami i gruszkami

ZOBACZ OPIS TEGO ODCINKA >

Sałatka z kulkami serowymi z jabłkami i gruszkami

Składniki:

150 g białego sera

150 g sera typu feta

70 g drobno startego sera żółtego

70 g sera z niebieską pleśnią

garść orzechów włoskich

2 łyżki słodkiej papryki

2 łyżki ostrej papryki

zioła prowansalskie

2 jabłka

2 gruszki

różne rodzaje sałat

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie rodzaje serów wymieszaj ze sobą. Zwilż lekko ręce i ulep z masy małe kulki. Możesz je obtoczyć w posiekanych orzechach, w mielonej papryce lub w ziołach prowansalskich.

Jabłka i gruszki pokrój w cienkie plasterki. W miseczce przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz. Na talerzu układaj sałatę, owoce i dodaj serowe kulki, całość polej dressingiem.

Sałatka z kulkami serowymi z jabłkami i gruszkami
Sałatka z kulkami serowymi z jabłkami i gruszkami
Sałatka z kulkami serowymi z jabłkami i gruszkami
Sałatka z kulkami serowymi z jabłkami i gruszkami
Sałatka z kulkami serowymi z jabłkami i gruszkami
+7
Zobacz galerię

Sałatka z kulkami serowymi z jabłkami i gruszkami

Piersi kaczki z zapiekanymi jabłkami

Składniki:

2 małe piersi z kaczki

4 jabłka

majeranek

300 g ziemniaków

2 łyżki octu jabłkowego Fine Food

2 łyżki miodu

garść orzechów laskowych

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj dokładnie, przekrój na ćwiartki, wrzuć do wrzątku i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź.

Skórkę kaczki natnij w kilku miejscach, natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, przysmaż ją z dwóch stron na patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego, naokoło ułóż podgotowane ziemniaki. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut na 190 stopni (dłużej jeśli wolisz mięso bardziej wypieczone). Od jabłek odkrój czubek, wydrąż środek i napełnij je orzechami. Przełóż je do foremek żaroodpornych, zalej miodem i octem jabłkowym. Wstaw do piekarnika na 7 minut na 190 stopni. Upieczone piersi kaczki podawaj z ziemniaczkami i jabłkami.

Piersi kaczki z zapiekanymi jabłkami
Piersi kaczki z zapiekanymi jabłkami
Piersi kaczki z zapiekanymi jabłkami
Piersi kaczki z zapiekanymi jabłkami
Piersi kaczki z zapiekanymi jabłkami
+7
Zobacz galerię

Piersi kaczki z zapiekanymi jabłkami

Deserowe naleśniki z sosem waniliowym z karmelizowanymi owocami

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

0,5 l mleka

200 g mąki

2 jajka

1 łyżka cukru

szczypta soli

łyżka roztopionego masła

Farsz:

2 jabłka

2 gruszki

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka masła

Sos:

0,5l mleka

80 g cukru

4 żółtka

2 łyżeczki cukru z wanilią

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, użyj do tego trzepaczki lub miksera. Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki około 1 minuty z każdej strony.

Aby przygotować sos zagotuj mleko z połową cukru i cukrem waniliowym. Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem i mąką. Część gorącego mleka przelej do żółtek, wymieszaj, i przelej masę żółtkową z powrotem do garnka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, sos powinien zgęstnieć, ale nie powinien się zagotować.

Cukier wsyp na rozgrzaną patelnię poczekaj, aż się roztopi wtedy dodaj masło oraz obrane i pokrojone owoce, duś około 5-7 minut, aż jabłka i gruszki w całości pokryją się karmelem.

Na usmażone naleśniki nakładaj porcję owoców, zawijaj je w ruloniki lub w trójkąty, podawaj z sosem waniliowym.

Deserowe naleśniki z sosem waniliowym z karmelizowanymi owocami
Deserowe naleśniki z sosem waniliowym z karmelizowanymi owocami
Deserowe naleśniki z sosem waniliowym z karmelizowanymi owocami
Deserowe naleśniki z sosem waniliowym z karmelizowanymi owocami
Deserowe naleśniki z sosem waniliowym z karmelizowanymi owocami
+10
Zobacz galerię

Deserowe naleśniki z sosem waniliowym z karmelizowanymi owocami

podziel się:

Pozostałe wiadomości