Aktualności

Przepisy z ostatniego odcinka "Pysznej Wielkanocy"
Sernik według przepisu taty Ani Starmach 

Najlepsza pasta jajeczna z domowym majonezem


Składniki:

6 jajek

1 łyżka chrzanu

sól

pieprz

świeża rzeżucha

cebulka dymka

pęczek rzodkiewki

Domowy majonez:

1 żółtko

300ml oleju

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka octu winnego

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta cukru

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (ok.10 minut od zagotowania wody), ostudź i obierz ze skorupki. Aby przygotować majonez, żółtko wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, cukrem, octem winnym. Stopniowo cienkim strumieniem wlewaj olej, a masę ubijaj mikserem. Gdy będzie już miała odpowiednią konsystencję, dopraw ją do smaku. W misce umieść jajka, rozdrobnij je widelcem, dodaj majonez, chrzan, wymieszaj, dodaj pokrojoną cebulkę dymkę, rzodkiewkę, dopraw do smaku, podawaj ze świeżą rzeżuchą.

 


Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

5 jajek

300g mielonej wieprzowiny

300g mielonej wołowiny

100g szynki gotowanej

100g kiełbasy

100g wędzonego boczku

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

200g szpinaku

1 łyżka masła

sól

pieprz

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj szynkę i kiełbasę pokrojone w drobną kostkę oraz mięso mielone. Pokrojony drobno boczek podsmaż na patelni, aż się zarumieni i dodaj do przygotowanego mięsa. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na maśle na patelni, po 3 minutach dodaj szpinak, smaż przez kilka minut, aż straci swą objętość. Zawartość patelni przełóż na sitko i dokładnie odciśnij nadmiar wody. Szpinak wymieszaj z mięsem, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Aby sprawdzić, czy masa jest odpowiednio doprawiona, weź 1 łyżeczkę farszu, przysmaż ją na patelni i spróbuj. Jajka ugotuj na twardo, zalej je zimną wodą i obierz ze skorupek. Foremkę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką, wyłóż ją arkuszem ciasta francuskiego. Na ciasto połóż ½ farszu, na farszu ułóż na płasko jajka, jajka przykryj równomiernie resztą farszu. Farsz przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, odetnij jego nadmiar, zlep brzegi, posmaruj je rozbełtanym jajem i ponacinaj na środku w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na godzinę, jeśli wierzch ciasta za szybko się zrumieni, przykryj je folią. Po wyciągnięciu z pieca ciasto pozostaw w foremce i wyciągnij dopiero po całkowitym ostudzeniu.

 


Sernik mojego taty

Składniki:

1 kg sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego

6 jajek

2 łyżki mąki

300g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

2 łyżki cukru waniliowego

100g miękkiego masła

garść suszonej żurawiny

garść rodzynek

2 łyżki płatków migdałowych

1 rozbełtane jajko

Do dekoracji:

cukier puder

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 200g cukru drobnego białego i cukrem waniliowym. Dodaj też miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem, dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno dodając szczyptę soli i 100g cukru drobnego białego. 1/3 białek dodaj do masy serowej i wymieszaj bardzo dokładnie. Potem dodaj kolejną porcję piany i mieszaj już bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie.

4. odcinek "Pysznej Wielkanocy"

Ania Starmach prezentuje sernik według przepisu jej taty
1 z 9
Ania Starmach prezentuje sernik według przepisu jej taty
Sernik według przepisu taty Ani Starmach
2 z 9
Sernik według przepisu taty Ani Starmach
Sernik według przepisu taty Ani Starmach
3 z 9
Sernik według przepisu taty Ani Starmach
Pasta jajeczna
4 z 9
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
5 z 9
Pasta jajeczna
Ania Starmach prezentuje pastę jajeczną
6 z 9
Ania Starmach prezentuje pastę jajeczną
Ania Starmach prezentuje ciasto francuskie z farszem mięsnym
7 z 9
Ania Starmach prezentuje ciasto francuskie z farszem mięsnym
Ciasto francuskie z farszem mięsnym
8 z 9
Ciasto francuskie z farszem mięsnym
Ciasto francuskie z farszem mięsnym
9 z 9
Ciasto francuskie z farszem mięsnym
Sernik według przepisu taty Ani StarmachSernik według przepisu taty Ani Starmach
+7
Więcej przepisów i inspiracji kulinarnych znajdziesz w serwisie kulinarni.pl

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
e_waw

"Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem, dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką." Mikserem!?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      woalka

      Przepis na sernik jest wspaniały!
      A w szczególności "myk" z dodawaniem cukru do piany.
      Cukier genialnie usztywnia pianę i ułatwia uzyskanie efektu puszystego sernika.
      Bardzo serdeczne dzięki!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Szulim o seksie "na zgodę"
          Następny artykuł:

          Szulim o seksie "na zgodę"

          tvnpix