Weekend ze szpinakiem w TVN Style!

następna strona

Aktualności

powrót do listyPoprzednia

"Pyszne 25": SZPINAK. Przepisy

Wiadomości |
"Pyszne 25": SZPINAK. Przepisy
Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem

JAJKA ZE SZPINAKIEM I TOSTY Z ŁOSOSIEM

Składniki:

Jajka w kokilkach:

2 jaja
200 g świeżego szpinaku         
50 g serka kremowego
1 ząbek czosnku
30 g tartego żółtego sera
sól
pieprz


Tosty:

4 kromki chleba tostowego
50 g serka kremowego
100 g łososia wędzonego
1 jajko
2 łyżki mleka
koperek
sól
pieprz


Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyj i pozbądź się grubych łodyg. Na patelni rozpuść pół łyżki masła, dodaj szpinak, smaż przez kilka minut, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Wtedy przenieś go na sitko i odciśnij nadmiar wody.


Ząbek czosnku drobno pokrój, wymieszaj go z serkiem kremowym, dodaj sól i pieprz. Na dno każdej kokilki nałóż łyżkę szpinaku, dodaj też po jednym rozbitym jajku. Na wierzchu połóż łyżkę serka czosnkowego. Całość posyp tartym żółtym serem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 12 minut (krócej, jeśli chcesz jajko bardziej płynne w środku, dłużej jeśli bardziej twarde).


Kromki chleba zamocz w jajku z mlekiem i przysmaż na maśle około 1-2 minut z każdej strony. Tosty cienko posmaruj serkiem kremowym, posyp posiekanym koperkiem, na 2 tostach rozłóż plastry łososia, przykryj je pozostałymi kromkami. Każdą kanapkę przekrój na połowę.
Gotowe jajka w kokilkach podawaj z łososiowymi tostami na ciepło.

Galeria foto (9)

Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem

  • Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
    Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem (1 z 9)
  • Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
    Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem (2 z 9)
  • Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
    Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem (3 z 9)
  • Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
    Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem (4 z 9)
  • Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
    Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem (5 z 9)
  • Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
    Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem (6 z 9)
  • Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
    Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem (7 z 9)
  • Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
    Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem (8 z 9)
  • Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
    Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem (9 z 9)


 

ZUPA SZPINAKOWA I CHIPSY Z SZYNKI Z PALUSZKAMI SEROWYMI

Składniki:

500 g szpinaku
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
600 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki kremówki
gałązka rozmarynu
4 plastry szyki szwarcwaldzkiej
100 g ciasta francuskiego
40 g sera grana padano
Fine Food Oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Cebulę, rozmaryn, czosnek drobno pokrój. Przysmaż je na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i szpinak, smaż przez chwilę, aż szpinak puści wodę, po czym zalej warzywa gorącą wodą lub bulionem. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu.

Szynkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10-15 minut.


Ciasto rozwiń, posyp serem i solą, lekko rozwałkuj, po czym pokrój w cienkie paski, każdy z nich zwiń w spiralę. Paluszki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.
Gdy warzywa w zupie będą miękkie zblenduj je na gładką masę, dodaj śmietankę, dopraw do smaku i zagotuj. Gorącą zupę podawaj z chipsami z szynki i paluszkami z serem.

Galeria foto (5)

Zupa szpinakowa

  • Zupa szpinakowa
    Zupa szpinakowa (1 z 5)
  • Zupa szpinakowa
    Zupa szpinakowa (2 z 5)
  • Zupa szpinakowa
    Zupa szpinakowa (3 z 5)
  • Zupa szpinakowa
    Zupa szpinakowa (4 z 5)
  • Zupa szpinakowa
    Zupa szpinakowa (5 z 5)


 

SAŁATKA A LA CEZAR ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Składniki:

mała główka sałaty lodowej
200 g szpinaku „baby”
pierś z kurczaka
100 g boczku w plastrach
50 g twardego żółtego sera
3 kromki chleba
oliwa czosnkowa
sok z cytryny
100 ml jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
świeży tymianek

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę, włóż do miski, dodaj posiekany tymianek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz. Na patelnię wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż przez około 5 minut, aż nabierze lekko złotawego koloru. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż kilka minut, następnie ściągnij go z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu.

Od chleba odkrój skórkę i pokrój go w drobną kostkę, następnie podsmaż na patelni z odrobiną oliwy czosnkowej.

Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz. Do dużej miski wrzuć pokrojoną sałatę i umyty szpinak. Dodaj, kurczaka, boczek, starty ser i grzanki, całość polej sosem jogurtowym.

Galeria foto (4)

Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem

  • Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem
    Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem (1 z 4)
  • Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem
    Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem (2 z 4)
  • Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem
    Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem (3 z 4)
  • Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem
    Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem (4 z 4)


ZOBACZ OPIS I GODZINY EMISJI 1. ODCINKA "PYSZNE 25" >>>

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix