Stek wołowy z dipem à la salsa

Stek wołowy
Stek wołowy

Dla 4 osóbCzas przygotowania 20 minutSkładniki:

4 steki z wołowiny – rozbef lub polędwica1 dojrzałe mango – drobno pokrojone1 czerwona papryka – drobno pokrojona1 cebula czerwona – drobno posiekana50g tartego parmezanu½ pęczka kolendry lub pietruszki3 łyżki octu balsamicznego1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprzPrzygotowanie:

Paprykę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miseczki. Dodaj do niej drobno posiekaną cebulę. Mango przekrój na pół i delikatnie natnij środek. Następnie wypchnij miąższ na zewnątrz i pokrój na małe kawałki bezpośrednio do miski.Dodaj 3 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżkę oliwy, a następnie tarty parmezan.Na koniec obsyp posiekaną kolendrą i dopraw szczyptą soli i pieprzu.Zawartość dokładnie wymieszaj. W międzyczasie przetrzyj kratę odrobiną oliwy, żeby mięso się nie przypaliło.Następnie rozgrzej grill do 150 stopni.Gdy temperatura odpowiednio wzrośnie, posól mięso tuż przed włożeniem na grill, żeby zachowało soczystość i miało delikatną, chrupiącą skórkę.Aby uzyskać średnio wysmażony stek, grilluj przez 3 minuty najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Gdy mięso jest gotowe, odstaw na chwilę, żeby sok wchłonął się do środka. Dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości