Aktualności

Stek wołowy z dipem à la salsa
Stek wołowy 

Dla 4 osób
Czas przygotowania 20 minut

Składniki:


4 steki z wołowiny – rozbef lub polędwica
1 dojrzałe mango – drobno pokrojone
1 czerwona papryka – drobno pokrojona
1 cebula czerwona – drobno posiekana
50g tartego parmezanu
½ pęczka kolendry lub pietruszki
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:


Paprykę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miseczki.
Dodaj do niej drobno posiekaną cebulę.
Mango przekrój na pół i delikatnie natnij środek.
Następnie wypchnij miąższ na zewnątrz i pokrój na małe kawałki bezpośrednio do miski.
Dodaj 3 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżkę oliwy, a następnie tarty parmezan.
Na koniec obsyp posiekaną kolendrą i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Zawartość dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie przetrzyj kratę odrobiną oliwy, żeby mięso się nie przypaliło.
Następnie rozgrzej grill do 150 stopni.
Gdy temperatura odpowiednio wzrośnie, posól mięso tuż przed włożeniem na grill, żeby zachowało soczystość i miało delikatną, chrupiącą skórkę.
Aby uzyskać średnio wysmażony stek, grilluj przez 3 minuty najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
Gdy mięso jest gotowe, odstaw na chwilę, żeby sok wchłonął się do środka.
Dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Krewetki z grilla a la Halong Bay
Następny artykuł:

Krewetki z grilla a la Halong Bay

tvnpix