Szaszłyki z kurczaka z przyprawami

Szaszłyki
Szaszłyki

Całkowity czas przygotowania 35 minutSkładniki:0,5 kg piersi z kurczaka – pokrojonej w paseczki4 goździki – utarte na proszek szczypta kardamonu 1 łyżeczka chili w proszku 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego w proszku 1,5 łyżeczki cynamonu w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka kminku w proszku 2 łyżki papryki w proszku (łagodnej lub ostrej według uznania) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego1 limonkaPatyczki do szaszłyków – namoczone i przekrojone na półPrzygotowanie:Do moździerza lub miksera wrzuć przyprawy i sól. Utrzyj (zmiksuj) je na drobny proszek .Pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, nabij na patyczki w delikatny „warkocz” (możesz zrobić także tradycyjny szaszłyk z małych kawałków mięsa).Do oddzielnej miski wsyp 4 płaskie łyżki marynaty, a następnie dolej oliwę.Obtocz szaszłyki w marynacie i odstaw na 15-20 minut (jeśli używasz innego mięsa, np. wołowiny lub dziczyzny, trzeba je marynować przez 45-60 minut).Gdy marynata jest gotowa, grilluj szaszłyki po 2 min z każdej strony. Po upływie 4 minut zdejmij szaszłyki z grilla i pokrop sokiem z limonki.Podawaj z ryżem lub chlebem.RADA:Przed grillowaniem namocz w wodzie patyczki do szaszłyków, w ten sposób patyczki nie będą się przypalać.

podziel się:

Pozostałe wiadomości