Aktualności

Szaszłyki z kurczaka z przyprawami
Szaszłyki 

Całkowity czas przygotowania 35 minut

Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka – pokrojonej w paseczki
4 goździki – utarte na proszek
szczypta kardamonu
1 łyżeczka chili w proszku
1,5 łyżeczki pieprzu czarnego w proszku
1,5 łyżeczki cynamonu w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżka kminku w proszku
2 łyżki papryki w proszku (łagodnej lub ostrej według uznania)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
1 limonka

Patyczki do szaszłyków – namoczone i przekrojone na pół

Przygotowanie:
Do moździerza lub miksera wrzuć przyprawy i sól.  Utrzyj (zmiksuj)  je na drobny proszek .
Pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, nabij na patyczki w delikatny „warkocz” (możesz zrobić także tradycyjny szaszłyk z małych kawałków mięsa).
Do oddzielnej miski wsyp 4 płaskie łyżki marynaty, a następnie dolej oliwę.
Obtocz szaszłyki w marynacie i odstaw na 15-20 minut (jeśli używasz innego mięsa, np. wołowiny lub dziczyzny, trzeba je marynować przez 45-60 minut).
Gdy marynata jest gotowa, grilluj szaszłyki po 2 min z każdej strony.
Po upływie 4 minut zdejmij szaszłyki z grilla i pokrop sokiem z limonki.
Podawaj z ryżem lub chlebem.

RADA:
Przed grillowaniem namocz w wodzie patyczki do szaszłyków, w ten sposób patyczki nie będą się przypalać.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Kasia Klich napisała piosenkę na cześć doktora Szczyta
Następny artykuł:

Kasia Klich napisała piosenkę na cześć doktora Szczyta

tvnpix