Aktualności

Wyrusz z Pascalem w podróż po Francji!
Pascal po francusku 

Po wojażach kulinarnych w „Pascal po polsku" czas poznać - oczywiście od kuchni- drugą ojczyznę ulubionego kucharza Polaków – Francję.

Bawole serce, wirtualny makaron, burata, mącznik, socca, czy „ręka buddy". Brzmi obco? Wyjaśnienie zagadki czeka w Nicei!

Wśród barwnych straganów targu Cours de Saleya, Pascal dowie się wszystkiego na temat ulubionych warzyw nicejczyków. Lokalna kuchnia opiera się bowiem tylko na zdrowych składnikach.

Zaopatrzony w dorodne warzywa z targu, Pascal przygotuje klasyk nad klasykami, czyli sałatkę nicejską. W końcu odwiedza miejsce, skąd ona pochodzi!

Wśród zakamarków słonecznego miasta Południa Francji, kucharz odnajdzie szczególne miejsce – restaurację Aphrodite. Tu przenikają się smaki tradycji i kuchni molekularnej. Na Pascala czeka również niespodzianka – przygotowane specjalnie dla niego przez szefa kuchni, danie z... larwami mącznika.

Pascal odwiedzi także miejsce słynące z bardziej tradycyjnych przekąsek – Chez Rene. Kucharz specjalnie dla Was dowie się, jak zrobić nicejski rarytas – soccę - złocisty, ogromny naleśnik z mąki z ciecierzycy. Uwaga! Można się od niej uzależnić.

To jeszcze nie koniec kulinarnych doznań. Kucharz zostanie zaproszony do gospodarstwa ekologicznego Pierre'a. W przepięknej ogrodowej kuchni, zdradzi Wam tajemnicę pysznej zapiekanki warzywnej, zwanej TIAN.

Jeśli tęsknisz za latem, wraz z Pascalem, przywołaj słońce w swojej kuchni i obejrzyj pierwszy odcinek „Pascal po francusku" prosto z Nicei! Już 5 października.

EMISJA pierwszego odcinka programu "Pascal po francusku" w sobotę 31 stycznia o godz. 11:50.

Powtórki odcinka:

poniedziałek, 2 lutego, 12:35

środa, 4 lutego, 14:20

piątek, 6 lutego, 10:50

 


Podziękowania za pomoc w realizacji zdjęć do "Pascala po francusku" dla:
Atout France – Francuskiej Agencji Rozwoju Turystyki
https://www.facebook.com/podrozedofrancji
www.rendezvousenfrance.com
Regionalnego Komitetu Turystyki Lazurowego Wybrzeża
www.cotedazur-tourisme.com
Biura Informacji Turystycznej i Kongresów w Nicei
www.nicetourisme.com

1. odc. "Pascala po francusku"

Pascal z Davidem Faure – szefem kuchni restauracji Aphrodite
1 z 11
Pascal z Davidem Faure – szefem kuchni restauracji Aphrodite
Specjalne danie z robakami :)
2 z 11
Specjalne danie z robakami :)
Specjalne danie z robakami :)
3 z 11
Specjalne danie z robakami :)
Chez Thérésa - klasyczny nicejski placek Socca
4 z 11
Chez Thérésa - klasyczny nicejski placek Socca
Chez Thérésa - klasyczny nicejski placek Socca
5 z 11
Chez Thérésa - klasyczny nicejski placek Socca
Gospodarstwo ekologiczne Le Potager de Saquire
6 z 11
Gospodarstwo ekologiczne Le Potager de Saquire
Przygotowanie zapiekanki warzywnej – tian prowansalski
7 z 11
Przygotowanie zapiekanki warzywnej – tian prowansalski
Przygotowanie zapiekanki warzywnej – tian prowansalski
8 z 11
Przygotowanie zapiekanki warzywnej – tian prowansalski
Le Parc de colline du chateau – sałatka nicejska
9 z 11
Le Parc de colline du chateau – sałatka nicejska
Le Parc de colline du chateau – sałatka nicejska
10 z 11
Le Parc de colline du chateau – sałatka nicejska
Le Parc de colline du chateau – sałatka nicejska
11 z 11
Le Parc de colline du chateau – sałatka nicejska
Specjalne danie z robakami :)Specjalne danie z robakami :)
+9

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Mamo, rusz się z "O, Matko!"
Następny artykuł:

Mamo, rusz się z "O, Matko!"

tvnpix