Mroczne sekrety przemysłu rybnego

Mroczne sekrety przemysłu rybnego
Mroczne sekrety przemysłu rybnego

Przemysł rybny w Wielkiej Brytanii wart jest fortunę, w 2010 roku konsumenci wydali na ryby i owoce morza 6 miliardów funtów. Ryby uważa się za zdrowe, smaczne i odpowiednie dla całej rodziny. Ich spożycie zalecają lekarze i dietetycy. Lecz, ile naprawdę wiemy o pochodzeniu i przetwarzaniu ryb oraz składnikach rybnych dań? W naszym dokumencie przeprowadzimy reporterskie śledztwo.

Alex Thomson sprawdzi, skąd pochodzą ryby sprzedawane w brytyjskich sieciach handlowych i jak są przetwarzane. Sprawdzi, jakie nieoczekiwane składniki klienci mogą w nich znaleźć. Za pomocą testów DNA odkryje, że ulubione punkty „Fish and chips" nie zawsze serwują to, co oferują. Ujawni, że pewien supermarket zwodzi klientów, wmawiając im, że pozyskuje dorsza z odpowiedzialnego źródła. Reporter pokaże też, że niektóre ryby opisywane i sprzedawane jako "świeże" lub "prosto z morza" - w supermarkecie bywały wcześniej trzymane w zamrażarce przez nawet 9 miesięcy, a potem rozmrażane i sprzedawane klientom. Zapraszamy na nasz dokument!

Mroczne sekrety przemysłu rybnego

podziel się:

Pozostałe wiadomości