Trujące kurczaki

Trujące kurczaki
Trujące kurczaki

Nasz dokument opowiada o dziennikarskim śledztwie, przeprowadzonym przez Dawida Hoffmana, dokumentującym największą epidemię salmonelli, która pochodziła od drobiu. Dziennikarz sprawdzi luki w systemie gwarantującym bezpieczeństwo i kontrolę żywności, zada pytanie: co zrobiono by chronić konsumentów? Salmonella zaraża i zabija więcej ludzi niż jakikolwiek inny patogen pokarmowy. Szacuje się, że nawet jeden na cztery kawałki drobiu skażony jest salmonellą! Szczepy salmonelli na kurczakach są silniejsze i coraz bardziej odporne na antybiotyki.

Noe, który urodził się w 2012 roku, był wesołym, radosnym, ufnym i pełnym chęci do psot i zabawy dzieckiem. W październiku 2013 roku, 18-miesięczny chłopiec zachorował a jego stan pogarszał się w zastraszającym tempie. Lekarze wykonali masę testów i badań, które nic nie pokazały. Dopiero tomografia uwidoczniła ropień w mózgu spowodowany przez Salmonelle Heidelberga. Czy Mały Noe wyzdrowiał? Czy to możliwe, że salmonella - do niedawna zwykła bakteria, obecnie stała się jednym z realnych, ogromnych zagrożeń dla ludzkości?

Premiera dokumentu: piątek, 20 listopada, 20.30

podziel się:

Pozostałe wiadomości