"Co nas truje": dodatki do żywności

Co nas truje: dodatki do żywności. Zapowiedź odcinka

Przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ponad 2 kg dodatków do żywności! Najwyższa Izba Kontroli bije na alarm mówiąc, że w Polsce brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem. Z badania NIK wynika, że w jednym dniu możemy przyswoić nawet 85 różnych E! Czy mamy się czego bać?!

Czy konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku i inne dodatki do żywności nam szkodzą? Które produkty zawierają ich najwięcej? Na wszystkie te pytania odpowiemy w najbliższym odcinku „Co nas truje"!

Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w produktach mogą spełniać 27 funkcji technologicznych. Dieta przeciętnego Polaka w 70% składa się z żywności przetworzonej, zawierającej chemiczne substancje. Co dzieje się z naszym organizmem, kiedy dochodzi do kumulacji tych wszystkich E? Czy ktokolwiek to bada?! Zdobędziemy dla Was te informacje!

Kasia Bosacka spotka się między innymi z Prezesem Najwyższej Izby Kontroli – Krzysztofem Kwiatkowskim, który opowie o wydanym przez NIK raporcie dotyczącym dodatków do żywności. Nasza prowadząca porozmawia również z prof. dr hab. Markiem Naruszewiczem, który w związku z wydanym raportem NIK zajmował się analizą zagrożeń dla zdrowia płynących ze spożycia substancji dodatkowych.

Wiele produktów spożywczych dzięki dodatkom do żywności nabiera odpowiedniego koloru, smaku i konsystencji, a wszystko po to, by zachęcić konsumenta do zakupu. Chemia w jedzeniu sprawiła, że żywność zaczęła upodabniać się do rzeczy, których się nie je... Jakich? Koniecznie musicie zobaczyć ten odcinek! Nasza bohaterka była zszokowana!

Przygotowaliśmy dla Was wiele ciekawych informacji. Odkryjemy przed Wami wszystkie fakty dotyczące dodatków do żywności! Zapraszamy do oglądania odcinka!

PREMIERA 7. odcinka "Co nas truje" w niedzielę 28 kwietnia o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 28 kwietnia,19:20

wtorek, 30 kwietnia, 21:40

czwartek, 2 maja, 17:20

sobota, 4 maja, 8:35

Hali Koszyki dziękujemy za możliwość realizacji nagrania!

Wydziałowi Farmaceutycznemu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego dziękujemy za udostępnienie przestrzeni do nagrania!

podziel się:

Pozostałe wiadomości