"Co nas truje": dania gotowe

Katarzyna Bosacka z "Co nas truje" pyta dra Michała Mularczyka o dania gotowe

Aż 15 % Polaków przyznaje się do codziennego spożywania dań gotowych. Na sklepowych pólkach są ich dziesiątki - pulpety w sosie, gołąbki z mięsem i bez mięsa, gotowe zestawy obiadowe do szybkiego podgrzania, mrożone pyzy, pierogi z różnym nadzieniem, krokiety, kopytka, sajgonki, flaczki, pizze do szybkiego przygotowania, do wyboru do koloru...

Tymczasem okazuje się, że składy dań gotowych często pozostawiają wiele do życzenia. W daniach mięsnych jest bardzo mała ilość mięsa, często jest to mięso oddzielane mechanicznie czyli tzw. MOM. Oprócz tego znajdziemy w nich mnóstwo wzmacniaczy smaku, substancji zwiększających objętość: wypełniaczy i spulchniaczy, do tego barwniki czy syrop glukozowy i mamy w pełni chemiczne danie.

W kolejnym odcinku "Co nas truje" Kasia Bosacka wraz ze specjalistami pokaże nam, na co zwracać uwagę przy wyborze dań gotowych.

Odwiedzi miejsca, gdzie można kupić prawdziwe jedzenie a nie gotowe dania naszpikowane chemią. Zaprosi do studia specjalistów, którzy powiedzą nam, jaki wpływ na nasze zdrowie mają dodatki znajdujące się w daniach gotowych, aby dowieść, że należy czytać etykiety i wystrzegać się dań z kiepskim składem bo cierpi na tym nasze zdrowie.

PREMIERA 6. odcinka "Co nas truje" w niedzielę 21 kwietnia o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 21 kwietnia, 19:20

wtorek, 23 kwietnia, 21:40

czwartek, 25 kwietnia, 17:10

sobota, 27 kwietnia, 8:35

podziel się:

Pozostałe wiadomości