"Co nas truje": pieczywo

Fragment 5. odc. "Co nas truje"

W historii ludzkości jest znane od kilku tysięcy lat i do dziś pozostaje istotnym składnikiem naszej diety. Wykonywane jest w różnej formie, z mąki pszennej, żytniej, z ziarnami czy bez. Polacy dzień w dzień je spożywają i przyznają, że nie potrafią wyobrazić sobie bez niego życia. Producenci oferują nam ogromny asortyment pieczywa, a my wierzymy w jego zdrowe, naturalne właściwości. Jaka jest prawda?

Prawda może zmrozić krew w żyłach miłośników chlebowych wypieków. Do wykonania tradycyjnego chleba wystarczy dobra mąka, woda i zakwas. Dziś zamiast naturalnych składników, pieczywo składa się z wielu konserwantów i spulchniaczy: kwasu askorbinowego, sodu jęczmiennego, propionianu wapnia. Po co te wszystkie rzeczy? Dzięki nim nasze ukochane chleby i bułki wyglądają bardzo apetycznie. Oprócz nich producenci oferują nam jeszcze inne niespodzianki. Czy wiedzieliście, że jeden ze składników wykorzystywanych do produkcji pieczywa pozyskuje się z... włosów psa i ptasich piór?! Kasia Bosacka przeprowadzi bardzo dokładne śledztwo. Porozmawia z biologiem, lekarzem oraz dietetykiem, którzy utwierdzą ją w przekonaniu, że pieczywo nas truje.

PREMIERA piątego odcinka "Co nas truje" w niedzielę 15 kwietnia o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 15 kwietnia, 19:30

wtorek, 17 kwietnia, 21:40

czwartek 19 kwietnia, 17:10

sobota, 21 kwietnia, 8:35

Za możliwość przeprowadzenia konsultacji z lekarzem specjalistą dziękujemy Centrum Damiana w Warszawie.

Serdecznie dziękujemy sieci handlowej Carrefour Polska za pomoc w realizacji odcinka.

Sobiczewski Studio dziękujemy za pomoc w realizacji rekwizytów.

Dziękujemy także Zakładowi Badawczemu Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy za współpracę.

Część nagrań przeprowadziliśmy w Galerii Północnej w Warszawie. Dziękujemy!

Klinice estetycznej Mea Clinic jesteśmy wdzięczni za opiekę kosmetologiczną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości