"Co nas truje": sklepowe ciasta

Fragment 5. odc. 2. sezonu "Co nas truje" o sklepowych ciastach

Ciasta najlepiej smakują do kawy, po sytym obiedzie lub u cioci na imieninach. Chociaż są istną bombą cukrową, Polacy kupują je na potęgę. Na sklepowych półkach znajdują się ich dziesiątki- serniki na ciepło, na zimno, tiramisu, z galaretką, owocami czy bitą śmietaną- do wyboru do koloru. Co takiego w sobie skrywają te sklepowe wypieki, że Kasia Bosacka postanowiła wziąć je pod lupę?

Do upieczenia prawdziwego, domowego biszkoptu wystarczą: mąka pszenna i ziemniaczana, świeże jaja oraz cukier. Czy wiedzieliście o tym, że w składzie tego kupnego znaj-duje się aż 14 różnych składników?! Ich znaczną część stanowią wzmacniacze i konserwanty. Do masowej produkcji używa się także jaj w proszku. Już nie raz zdarzało się, że producenci słynny susz jajeczny wyrabiali z zepsutych jaj, a spożycie takiego produktu grozi poważnym zatruciem m.in. zarażeniem salmonellą.

Kasia Bosacka odwiedzi specjalistów, którzy opowiedzą dlaczego należy wyrzucić ciasta z diety codziennej. Do studia zaprosi prawdziwe miłośniczki słodkich wypieków, aby udowodnić im, że kupne ciasta to nie słodka przyjemność, a słodki truciciel.

PREMIERA piątego odcinka "Co nas truje" w niedzielę 30 września o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 30 września, 19:30

wtorek, 2 października, 21:40

czwartek, 4 października, 17:10

sobota, 6 października, 8:45

Rozmowy ze specjalistami zostały przeprowadzone w Klinice Krajewski w Warszawie! Bardzo dziękujemy za miłą współpracę i profesjonalizm.

podziel się:

Pozostałe wiadomości