"Co nas truje": smażenie

Fragment 3. odcinka "Co nas truje" o smażeniu

Aż 36% Polaków przyznaje się do spożywania smażonych potraw. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez kotleta mielonego czy schabowego, oczywiście w panierce. A do tego frytki, racuchy i inne pyszności prosto z patelni.

Tymczasem smażenie i taka obróbka jedzenia niszczy enzymy w pożywieniu, a także zmienia strukturę białek. Smażone potrawy są ciężkostrawne i co ważne mają o wiele więcej kalorii od produktów gotowanych czy pieczonych. Taki sposób odżywiania może doprowadzić do wielu chorób, a przede wszystkim otyłości. Tak, jak w przypadku naszej bohaterki, która smażąc i kupując jedzenie smażone w głębokim tłuszczu, a do tego panierowane, dodała sobie sporo kilogramów.

W kolejnym odcinku „Co nas truje" wybitni specjaliści pokażą nam, jak możemy pozbyć się złych nawyków żywieniowych i czym zastąpić smażenie, które tłuszcze są dobre do smażenia, a które nie. Podpowiedzą także, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze.

Kasia odwiedzi miejsca, w których smaży się często i dużo. Zaprosi do studia ekspertów, którzy powiedzą, jaki wpływ na nasz organizm mają potrawy smażone.

PREMIERA 3. odcinka "Co nas truje" w niedzielę 31 marca o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 31 marca, 19:20

wtorek, 2 kwietnia, 21:40

czwartek, 4 kwietnia, 17:10

sobota, 6 kwietnia, 8:35

Za możliwość korzystania z profesjonalnego studia kulinarnego serdecznie dziękujemy Cook Story by Samsung.

Facebook: https://www.facebook.com/CookStorybySamsung/

Instagram: https://www.instagram.com/cookstorybysamsung/

Za badania i opiekę medyczną nad bohaterką jesteśmy wdzięczni Centrum Medycznemu Vimed.

Za pomoc w realizacji odcinka dziękujemy Bar A&S w Warszawie.

Za pomoc w realizacji odcinka dziękujemy Medycynie Stylu Życia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości