"Jestem z Polski": pompia, czyli owoc, który znajdziecie głównie na Sardynii. Co z niego zrobić?

"Jestem z Polski": pompia, czyli owoc, który znajdziecie głównie na Sardynii. Co z niego zrobić?
Pompia to cytrus, który uprawiany jest głównie na Sardynii i bardzo charakterystyczny dla tego regionu. O jego historii i o tym, co można z niego zrobić opowiedziała nam mieszkająca na Sardynii Beata oraz jej mąż i teściowa, którzy są rodowitymi Włochami.

Dziewięć lat temu Beata przeprowadziła się na Sardynię, bo stąd pochodzi jej mąż Claudio i tutaj mieszkają jego rodzice. Włosi są niezwykle rodzinni, mają ze sobą świetny kontakt i spędzają ze sobą dużo czasu. Rodzina Beaty nie jest w tej kwestii wyjątkiem, co doskonale widziałyśmy w 11. odcinku 7. sezonu programu "Jestem z Polski".

Sardynię oraz codzienne życie na tej wyspie Beata pokazała nam bowiem wraz z mężem, ale o lokalnych tradycjach, zwyczajach i kuchni opowiedzieli rodzice mężczyźni, którzy spędzili tutaj całe życie. Ojciec Claudio ma grupę, która kultywuje tradycje karnawałowe na Sardynii, natomiast mama prowadzi piekarnię, gdzie tworzy wypieki z użyciem pompii - cytrusa, który rośnie właściwie tylko tutaj i to od około 1760 roku.

11. odcinek 7. sezonu programu "Jestem z Polski" zobaczycie jeszcze w:

niedziela 9 maja, 14:45

poniedziałek 10 maja, 15:15

wtorek 11 maja, 21:25

czwartek 13 maja, 13:40

podziel się:

Pozostałe wiadomości