Kuchnia orientalna i dbanie o kręgosłup w "Wiem, co jem i wiem, co kupuję"

Wiem, co jem i wiem, co kupuję
Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Polacy uwielbiają azjatyckie smaki! Dlatego w najnowszych odcinku "Wiem, co jem" zajmiemy się kuchnią orientalną. Na wyciągnięcie ręki mamy specjalizujące się w egzotycznych smakach restauracje, jak i składniki do samodzielnego gotowania. Sajgonki, chińskie makarony czy sushi – kupimy je w każdym sklepie, tylko czy wszystkie są dobrej jakości a przede wszystkim, czy są smaczne? Sprawdzimy to, przeprowadzając test smaku sushi z 3 polskich sklepów. Ich walory ocenią eksperci - Mateusz Łuczaj, kucharz, były uczestnik programu TVN „MasterChef", oraz dwójka rodowitych Japończyków mieszkających w Polsce, Chie Piskorska i Yuta Hideo. A na dokładkę dziennikarki naszego programu wyposażone w ukryte kamery, sprawdzą, co czyha na nas w popularnych orientalnych barach i czy używa się tam owianego złą sławą glutaminianu sodu. To warto zobaczyć!

A w części "Wiem, co kupuję", zajmiemy się problemem, na który skarży się ponad połowa mieszkańców Europy, czyli... bólami kręgosłupa. Kolejki do ortopedów i fizjoterapeutów są coraz dłuższe, a my wydajemy coraz więcej na leczenie. A przecież profilaktyka mogłaby zdziałać cuda! Dlatego podpowiemy, jak wybrać dobrej jakości krzesło i na co zwracać uwagę, kupując materac do spania. A prowadząca program Kasia Bosacka wraz z fizjoterapeutką Anią Włodarską z warszawskiego Centrum Medycyny Sportowej pokażą, jak prawidłowo spać na poduszce ortopedycznej, a także jakie ćwiczenia możemy wykonać samodzielnie w domu, aby zniwelować dolegliwości bólowe. Będzie ciekawie!

EMISJA szóstego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 7 stycznia o godz. 11:25.

Powtórki odcinka:

niedziela, 7 stycznia, 19:30

wtorek, 9 stycznia, 21:40

czwartek, 11 stycznia, 17:10

sobota, 13 stycznia, 8:20

podziel się:

Pozostałe wiadomości