Aktualności

Pizza z tortilli
Składniki:
2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,70 zł
2 łyżki przecieru pomidorowego 0,40 zł
Szczypta oregano Kotanyi 0,22 zł
2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł
2 placki tortilli 2,44 zł
4 plasterki szynki 0,80 zł
70g mozarelli 1,68 zł
50g żółtego sera 1,01 zł
Sałatka:
Sałata rzymska 0,95 zł
Garść rukoli 0,45 zł
Pomidorki koktajlowe 1,40 zł
50g kukurydzy 0,25 zł
1 marchew 0,27 zł
Garść świeżej bazylii 0,50 zł
Garść świeżego tymianku 0,50 zł
1 pomidor 0, 98 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł
SUMA 12,78 zł
PRZYGOTOWANIE:
Placek tortilli posyp startym, żółtym serem i przykryj drugim plackiem. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z tymiankiem, szczyptą oregano, oliwą z oliwek i przecierem pomidorowym. Sos dopraw solą i pieprzem. Posmaruj nim wierzch tortilli, ułóż na niej plastry szynki i cienkie kawałki mozarelli. Przełóż na blachę i włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na ok. 15 minut. W tym czasie podrzyj sałatę rzymską, wymieszaj z rukolą, pokrojonymi pomidorkami, kukurydzą, plasterkami marchewki i odrobiną oliwy z oliwek. Po upieczeniu na wierzchu pizzy nanieś porcję sałaty i garść świeżej bazylii.
Burgery z indyka i frytki z marchewki
SKŁADNIKI:
200g mielonego mięsa z indyka 3,60 zł
Natka pietruszki 0,50 zł
1 łyżka bułki tartej 0,22 zł
1 żółtko 0,35 zł
Sałata rzymska 2,70 zł
1 pomidor 0,48 zł
1 bułka 0,34 zł
3 plastry żółtego sera 1,47 zł
Frytki z marchewki:
4 marchewki 1,20 zł
Świeży tymianek 0,50 zł
Łyżeczka oliwy 0,20 zł
Domowy keczup:
100ml passaty pomidorowej Fine Food 0,60 zł
1 szalotka 1,15 zł
1 ząbek czosnku 0,21 zł
1 łyżeczka octu 0,02 zł
1 łyżeczka cukru 0,04 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,14 zł
SUMA 13,75 zł
PRZYGOTOWANIE:
Obraną ze skórki marchewkę pokrój w słupki i lekko podgotuj we wrzątku przez kilka minut, a następnie dokładnie odsącz, połóż na blachę z papierem do pieczenia i zmieszaj z odrobinę oliwy, soli, pieprzu i tymianku. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Aby przygotować domowy keczup na oliwie przysmaż szalotkę i czosnek, dodaj świeży tymianek, koncentrat, passatę, ocet i cukier. Gotuj około 10-15 minut, aż stężeje. Mięso z indyka wymieszaj z żółtkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Dopraw do smaku i uformuj 2 burgery obtaczając je w bułce tartej. Smaż je na patelni grillowej z odrobiną oliwy przez kilka minut z obu stron. Bułki przekrój i podpiecz na patelni lub w piekarniku. Na spodzie bułki ułóż sałatę, dodaj plasterki pomidora, mięso z indyka i żółty ser. Burgera możesz spiąć patyczkiem. Podawaj z marchewkowymi frytkami i domowym keczupem.
Biszkoptowe lizaki
SKŁADNIKI:
300g biszkoptu 9,00 zł
100g mascarpone 2,10 zł
100g kremu czekoladowo-orzechowego 3,20 zł
2 czekolady 5,10 zł
6 truskawek 0,70 zł
2 łyżki kolorowych posypek 0,71 zł
SUMA 20,81 zł
PRZYGOTOWANIE:
Pokruszone biszkopty wymieszaj z mascarpone i kremem czekoladowo-orzechowym. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite. Z masy ulep kulki, układaj je na talerzu zachowując odstępy, po czym schładzaj przez około 15-20 minut w zamrażarce. W międzyczasie przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zamrożone biszkoptowe kulki nabijaj na patyczki, obtaczaj w gorącej czekoladzie i kolorowych posypkach. Zamiast kulek podobnie możesz potraktować truskawki, zamaczając je w polewie. Lizaki możesz przechowywać w lodówce. Smacznego!
7. odc. "Pyszne 25"
Komentarze (0)
