"Na słodko i na słono": babeczki czekoladowo-kawowe z kremem i lukrem

"Na słodko i na słono": babeczki czekoladowo-kawowe z kremem i lukrem
W programie "Na słodko i na słono" Agata Duniak-Majcher przygotowała nasączane kawą czekoladowe babeczki w dwóch wersjach: z kawowym lukrem oraz kremem. Jeśli nie możecie się zdecydować na jedną z nich, zachęcamy do przygotowania obu.

SKŁADNIKI:

kawa espresso – 100 ml

mocna kawa – pół filiżanki

mąka pszenna – 160g

drobny cukier – 160g

cukier puder

kakao – 25g

soda oczyszczona – ½ łyżeczki

proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

sól – szczypta

jajka – 2

mleko – 100 ml

olej – 100g

śmietana 30% - 300g

gorzka czekolada – tabliczka

serek mascarpone – 250g

PRZYGOTOWANIE:

Łączymy suche składniki. Do mąki wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy. Odstawiamy.

Łączymy mokre składniki. W misce rozbijamy jajka, dolewamy mleko, olej, śmietankę. Wszystko mieszamy.

Tabliczkę czekolady kroimy lub łamiemy na kawałki. Mokre składniki powoli wlewamy do suchych, cały czas mieszając. Tak uzyskaną masę wkładamy do papilotek na muffiny, po czym wkładamy kawałki czekolady. Masę nalewamy do wysokości 2/3 formy. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 minut.

"Na słodko i na słono": babeczki czekoladowo-kawowe z kremem i lukrem 2

Przygotowujemy krem: mieszamy serek mascarpone oraz śmietanę 30%, po czym przekładamy tak uzyskaną masę do rękawa cukierniczego. Wkładamy do lodówki.

Pryzgotowujemy lukier: wlewamy kawę do miski, stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszkając. Naszym celem jest uzyskanie jednolitej konsystencji.

"Na słodko i na słono": babeczki czekoladowo-kawowe z kremem i lukrem 3

Wyciągnięte z piekarnika babeczki nasączamy kawą. Po czym pokrywamy babeczki kremem lub lukrem kawowym. Całość możemy posypać kakao.

podziel się:

Pozostałe wiadomości