"Na słodko i na słono": żeberka marynowane w kawie

Na słodko i na słono: żeberka marynowane w kawie
W programie "Na słodko i na słono" Agata Duniak-Majcher pokazała nam dwa przepisy z użyciem kawy: jeden deserowy i jeden obiadowy. Na danie główne nasza ekspertka zaproponowała żeberka marynowane w kawie.

SKŁADNIKI:

żeberka – 1 kg

mocna kawa – 2/3 szklanki

miód – 2 łyżki

passata – 2 łyżki

cynamon – 1 łyżeczka

ostra papryka – 1 łyżeczka

słodka papryka – 1 łyżeczka

sól – 1/3 łyżeczki

oliwa z oliwek – 1 łyżka

sos sojowy – 2 łyżki

czosnek – 2 ząbki

PRZYGOTOWANIE:

Kroimy żeberka na mniejsze kawałki, tak żeby w każdym znajdowała się jedna, a maksymalnie 2 kości. Pokrojone mięso przerzucamy do naczynia, w którym później będziemy je marynować. Oprószamy je solą oraz pieprzem, po czym mieszamy.

Przygotowujemy marynatę: do naczynia wlewamy ostudzoną kawę, a później wkładamy 2 łyżki miodu i 2 łyżki passaty; na koniec wsypujemy przyprawy – cynamon, sól ostrą paprykę oraz słodką paprykę. Wszystko zalewamy oliwą i sosem sojowym, a na koniec dodajemy czosnek.

Zalewamy żeberka marynatą, po czym na kilka godzin wstawiamy je do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki, odlewamy trochę marynaty. Żeberka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, będziemy je piec około 30 minut – na początku pod przykryciem, a w połowie pieczenia je odkryjemy.

Na słodko i na słono: żeberka marynowane w kawie

Żeberka możemy podać np. z ogórkami kiszonymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości