"Pani Gadżet" i mistrz cukiernictwa Krzysztof Ilnicki pieką rożki na słodko i słono

"Pani Gadżet" i mistrz cukiernictwa Krzysztof Ilnicki pieką rożki na słodko i słono
W 10. odcinku 19. sezonu "Pani Gadżet" Anna Nowak-Ibisz razem z mistrzem cukiernictwa Krzysztofem Ilnickim przetestowała stożki do pieczenia rożków.

Anna Nowak-Ibisz świetnie czuje się w kuchni, ale jak sama przyznaje nie jest najlepszym cukiernikiem. Dlatego o pomoc w przetestowaniu gadżetu do pieczenia rożków poprosiła mistrza cukiernictwa, Krzysztofa Ilnickiego ("Słodka afera"). Ten przygotował już wcześniej dwa rodzaje ciasta - kakaowe na słodkie różki i pate brisee (czyli typowe ciasto na tartę) do wytrawnych. Postanowił zacząć od tych drugich - nasza prowadząca delikatnie, bez podsypywania mąką (bo to zmienia recepturę ciasta), rozwałkowała pate brisee i z pomocą dołączonego do testowanych rożków wycinaka wycięła długie pasy ciasta, które później nawinęła od góry do dołu na przesmarowane oliwą rożki. Potem należy je postawić na blasze piekarnika, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do złotego koloru.

- Cąły pic polega na tym, żeby je ściągnąć z rożków jeszcze jak są ciepłe. - Moja obawa przed tym, że nie dopiecze się ciasto wewnątrz, była całkiem bezpodstawna.

Drugie rożki, na słodko, Krzysztof Ilnicki zrobił inaczej - po obliczeniu pola powierzchni bocznej stożka i stworzeniu szablonu, wyciął cztery kawałki ciasta, którymi owinął stożki. Po ich upieczeniu również jeszcze ciepłe zdjął rożki ze stożków.

- Uważam, że to pełen sukces - ocenił mistrz cukiernictwa.

Rożki na słodko zostały wypełnione nadzieniem z serka ricotta wymieszanego z cukrem pudrem i cienkimi paseczkami skórki pomarańczowej oraz ozdobione filecikami z pomarańczy. Wytrawne różki zostały nadziane jogurtem greckim z koprem i łososiem.

- Ten gadżet to 4- za ten szablon, co to go nie było - oceniła Anna Nowak-Ibisz.

Cały 10. odcinek "Pani Gadżet" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

sobotę, 9 maja, 13:45

niedzielę, 10 maja, 21:30

wtorek, 12 maja, 13:00 i 23:10

podziel się:

Pozostałe wiadomości