"Patenciary": burgery z modrej kapusty

Patenciary: burgery z modrej kapusty
W 4. odcinku nowego sezonu programu "Patenciary" Daria Ładocha pokazała swoje przepisy na kotlety. I udowodniła, że nie muszą wcale być zrobione z mięsa, podobnie zresztą jak burgery. Nasza mistrzyni kuchni zaprezentowała swój sposób na burgery z modrej kapusty. Zadowoleni z nich będą nie tylko wegetarianie, weganie czy pescarianie!

SKŁADNIKI:

czerwona kapusta - 1/2 główkiziemniaki ugotowane - 500g (albo mniej żeby były bardziej kapuściane)

cebula - 1 szt.jajko - 1 szt.bułka tarta - 2 łyżki + do panierowania.czosnek - 2 ząbkichili - 1⁄2 szt.sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek oraz papryczkę chili wg. uznania. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz. Ugotowaną kapustę posiekaj bardzo drobno i dodaj do ziemniaków razem ze smażoną cebulą. Wbij jajko oraz wsyp bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj niewielkie kotlety (jeśli będzie za luźna dodaj więcej bułki tartej). Tak przygotowane kotlety panieruj w bułce tartej i odstaw (najlepiej na 30 min. do lodówki). Kotlety smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Można podać w bułce jak burgera z mayo z tahiną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości