"Patenciary”: domowa przyprawa, która przyśpieszy przygotowywanie zup

„Patenciary”: domowa przyprawa, która przyśpieszy przygotowywanie zup
W kuchni droga na skróty może kojarzyć nam się z niezdrowymi i bardzo chemicznymi półproduktami czy przyprawami. Zwłaszcza jeśli myślimy o przygotowaniu zup instant. Czasem aż strach zajrzeć do składu mieszanek, które dostępne są w sklepach. I lepiej w ogóle na nie nie patrzeć, a zamiast tego przygotować w domu własną mieszankę przypraw.

Jak? To w programie „Patenciary” pokazała specjalistka od ułatwiania sobie pracy w kuchni – Daria Ładocha. Choć uwielbia gotować, a przygotowywanie oryginalnych posiłków dla siebie oraz córek: Laury i Manii sprawia jej frajdę, lubi upraszczać i przyspieszać poszczególne czynności. Na przykład poprzez przygotowywanie niektórych rzeczy wcześniej. Przyprawa do zup jej pomysłu może bezpiecznie czekać w naszej kuchennej szafce nawet kilka miesięcy.

składniki:

marchewka

pietruszka

seler

przygotowanie:

Na grubych oczkach tarki ścieramy marchewkę, pietruszkę oraz selera. Cebulę i pora kroimy. Tak przygotowane warzywa rozkładamy na blaszce, na koniec kładziemy przekrojony na połówkę albo osobne ząbki czosnek. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika, gdzie suszymy jej zawartość od 4 do 6 godzin w 80 stopniach Celsjusza. Gdy jest już gotowe, przesypujemy do blendera, posypujemy lubczykiem, suszoną pietruszką i solą. Całość miksujemy, aż do uzyskania konsystencji przyprawy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości