"Patenciary": domowa zupka chińska

"Patenciary": domowa zupka chińska
Słyszymy: "zupka chińska", myślimy: "tanio, prosto i bardzo niezdrowo". Daria Ładocha zna sposób, by ta popularna potrawa kojarzyła nam się tylko z dwoma pierwszymi z tych słów. Wystarczy zrobić ją w domu. Skorzystajcie z przepisu prowadzącej program „Patenciary”.

Warto poświęcić kilka chwil na przygotowanie tego niezwykłego przysmaku. Zdaniem naszej mistrzyni kuchni jest to idealny patent na zdrowy i pożywny posiłek do pracy. Świetnie sprawdzi się, gdy dręczy nas spory głód oraz brak czasu. Przed samym jedzeniem przygotowany według pomysłu Darii Ładochy słoik tej oryginalnej zupki chińskiej wystarczy zalać wodą.

Składniki:

pszenny makaron błyskawiczny

pierś z kurczaka

pieprz

sól

oliwa

szczypiorek

Przygotowanie:

Pszenny makaron błyskawiczny wsypujemy do słoika. Pierś z kurczaka obsypujemy pieprzem oraz solą i smażymy na oliwie. Tak przygotowane mięso kroimy i wkładamy do słoika. Podobnie robimy ze szczypiorkiem: również kroimy go i wsypujemy do słoika. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę oraz opcjonalnie upieczony wcześniej na blaszce czosnek. Na koniec wsypujemy pokrojony seler naciowy i imbir. Tak przygotowaną mieszankę przyprawiamy curry, słodką papryką oraz kolendrą. Przed samym jedzeniem – podobnie jak zupkę chińską ze sklepu – zalewamy ciepłą wodą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości